На Львівщині громада виручила 1 млн грн за оренду земель комунальної власності
На Львівщині громада виручила 1 млн грн за оренду земель комунальної власності

Белзька громада на Львівщині передала сільгоспвиробникам земельні ділянки у користування: всього було передано понад 300 га земель комунальної власності і 250 га невитребуваних земель. Про це повідомляє пресслужба Feodal.online.

Додаткові земельні ділянки для ведення сільського господарства отримало біля 8-ми товаровиробників, які обробляють в межах громади. Проведення аналітики, формування списку ділянок для передачі та підготовку технічної документації забезпечили фахівці компанії Feodal спільно з фахівцями місцевої громади.

«Громада отримає фіксовану орендну плату у розмірі 8%, що становить біля 1600 грн/га. Враховуючи передачу 250 га земель запасу, це буде 400 000 грн за землі запасу та 500 000 грн за невитребувані паї. Загалом сума сягає до 1 млн грн. Робота з оформлення документації та передачі зайняла 3 тижні», — прокоментували в компанії Feodal.

Ділянки Белзької громади у користування аграріям були передані на підставі закону 2145-IХ про спрощення набуття права оренди земельних ділянок. Його положення регулюють право територіальних громад без аукціонів укладати договори на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення сільгоспвиробництва на один рік.

Після закінчення військового часу всі землі будуть передаватися на засадах, які працювали до цього. Цей закон стосується не лише ділянок так званого “запасу”, але і невитребуваних чи неуспадкованих паїв, які досі використовуються без документів.

Компанія Feodal, у свою чергу, пропонує скористатися функціоналом аудиту земельного банку громади feodal.land. Сервіс дозволяє побачити незареєстровані та несформовані ділянки і сформувати список тих, які будуть передані в найближчий час у користування. Крім того, пропонує свої послуги в розробці технічної документації.

По попередньо завантажених картах у тих громадах які до війни користувались сервісом Feodal.land ми можемо допомогти провести аналітику для того, щоб знайти ділянки які можна зараз передати у користування», — наголошують у компанії.

Нагадаємо, що експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо Закону № 2145-IX  про земельні відносини під час воєнного стану.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 березня 2023
На оформлення невитребуваних паїв у громадян лишилося два роки
У власників невитребуваних паїв лишилося два роки на їх оформлення, інакше вони будуть передані громадам з 1 січня 2025 року. Про це пише у своєму...
6 травня 2022
На Запоріжжі окупанти відбирають в аграріїв землю та вводять свої податки
  На тимчасово захоплених територіях на Запоріжжі тривають адміністративно-поліцейські заходи: окупанти проводять фільтраційні заходи щодо...
3 травня 2022
Земельні відносини під час воєнного стану: експерти пояснили процедуру передачі земель
Експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...