Єврокомісія представила план експорту 20 млн т українського зерна
Єврокомісія представила план експорту 20 млн т українського зерна

Європейська комісія у четвер представила план заходів допомоги Україні в експорті сільськогосподарської продукції через блокування росією морських портів. Про це повідомила пресслужба комісії. 

«20 мільйонів тонн зерна мають залишити Україну менш як за три місяці, використовуючи інфраструктуру ЄС. Це гігантське завдання, тому важливо координувати та оптимізувати логістичні ланцюжки, прокладати нові маршрути та уникати, наскільки це можливо, вузьких місць. Наше повідомлення стосується невідкладних рішень, а також середньострокових та довгострокових заходів щодо кращого поєднання та інтеграції інфраструктури України з інфраструктурою ЄС. Як для короткострокових, так і для довгострокових рішень ми працюватимемо з українською владою та у тісній співпраці, особливо з сусідніми державами-членами, які не пошкодували зусиль, щоб допомогти під час цієї кризи», – заявила комісар з питань транспорту Адіна Валян.

Єврокомісія виклала план дій щодо створення маршрутів солідарності, щоб Україна могла експортувати зерно, а також імпортувати необхідні їй товари: від гуманітарної допомоги до кормів для тварин і добрив.

Повідомляється, що попри негайні зусилля ЄС та його держав-членів полегшити перетин кордону між Україною та ЄС, тисячі вагонів і вантажівок чекають з української сторони на дозвіл перетнути кордон. Середній поточний час очікування вагонів становить 16 днів, а на деяких кордонах – до 30 днів. Ще більше зерна все ще зберігається та утримується в українських силосах, готових до експорту. 

Серед проблем – різна ширина колії: українські вагони несумісні з більшістю залізничної мережі ЄС, тому більшість вантажів потрібно перевантажувати на вантажівки або вагони, які відповідають стандартній колії ЄС. Цей процес займає багато часу, а перевантажувальних споруд уздовж кордонів мало.

Щоб подолати ці перешкоди та створити маршрути солідарності, Єврокомісія разом із державами-членами та зацікавленими сторонами працюватиме над такими пріоритетними заходами у короткостроковій перспективі:

1.   Додатковий рухомий склад, судна та вантажівки: Комісія закликає учасників ринку ЄС терміново надати додаткові транспортні засоби. Щоб узгодити попит і пропозицію та встановити відповідні контакти, Комісія створить логістичну платформу для пошуку партнерів і попросить держави-члени призначити спеціальні контактні пункти.

2.   Потужність транспортних мереж та перевантажувальних терміналів: українські сільськогосподарські експортні поставки мають бути пріоритетними, а менеджери інфраструктури мають надати залізничні слоти для цього експорту. Комісія також закликає учасників ринку терміново перемістити мобільні зернонавантажувачі на відповідні прикордонні термінали для прискорення перевалки. Угода про автомобільні перевезення з Україною також усуне "вузькі місця". 

3.   Митні операції та інші інспекції: Комісія закликає національні органи влади застосувати максимальну гнучкість і забезпечити достатній персонал для прискорення процедур у пунктах пропуску.

4.   Зберігання товарів на території ЄС: Комісія оцінить наявні потужності для зберігання в ЄС та координуватиме дії з державами-членами, щоб допомогти забезпечити більше потужностей для тимчасового зберігання українського експорту.

Як повідомляється, у середньостроковій та довгостроковій перспективі Комісія також працюватиме над збільшенням пропускної спроможності інфраструктури нових експортних коридорів та над створенням нових інфраструктурних зв'язків у рамках реконструкції України.

Нагадаємо, що держсекретар США Ентоні Блінкен закликав розблокувати українські порти.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 травня 2022
Євросоюз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки агропродукцію, заблоковану у морських портах – Боррель
Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки агропродукцію, яку росія заблокувала в українських портах. Про це заявив високий...
17 травня 2022
Україна та Польща підписали спільну заяву про експорт українського зерна
16 травня 2022 року у Варшаві міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зі своїм польським колегою, віце-прем'єр-міністром,...
16 травня 2022
50 млн людей в Африці та на Близькому Сході можуть померти від голоду через російську блокаду портів в Україні – Бербок
Блокування росією українських морських портів зупинило весь експорт агропродукції, й це  може призвести до глобального голоду насамперед в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...