Уряд закликали лібералізувати законодавство щодо обігу палива на час війни
Уряд закликали лібералізувати законодавство щодо обігу палива на час війни

УКАБ закликає владу провести зміни законодавства в частині обігу палива, провівши тимчасову лібералізацію законодавства на час воєнного стану в частині зберігання пального с/г виробниками, а також надати можливість реалізації пального між с/г товаровиробниками з метою вчасного виконання комплексу польових та інших господарських робіт. Про це повідомляє пресслужба організації.

В УКАБ заявили, що у зв’язку з проведенням польових робіт в умовах війни при бомбардуваннях та обстрілах нафтобаз і складів зберігання палива компаній-постачальників, аграріїв та логістичних компаній, досі не вирішеною залишається проблема щодо обігу палива та його переміщення.

Як зазначається, зокрема задля проведення комплексу весняно-польових робіт (посів, внесення ЗЗР), а надалі і для можливості проведення збиральної кампанії в червні, аграрії в період активних бойових дій в багатьох регіонах України були вимушені будь-якими шляхами вивозити паливо з небезпечних районів, цистернами заливати дизельне паливо у будь-які мінімально придатні для цього місткості, як власні, так і інших аграрних компаній та фермерів.

В розумінні Податкового кодексу України, така передача пального вважається реалізацією, а це дозволено здійснювати виключно з акцизних складів, які мають відповідну технічну та будівельну документацію, дозвільні документи, які зареєстровані і внесені в Реєстр, тощо. Проте в умовах війни забезпечити введення в роботу і зареєструвати з нуля новий акцизний склад майже неможливо. При цьому, виникає питання щодо доцільності здійснення таких дій зі сторони аграріїв, адже фактично – це разова операція в період воєнного стану аби доставити паливо в більш безпечні місця, де є хоч якісь ємності для його зберігання та можливість провести польові роботи», – зазначає генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Крім того, при аналізі останніх змін до Податкового кодексу України в частині п. 52-2  і п.69-2 підрозділу 10 розділу XX ПКУ немає однозначного розуміння того, чи будуть проводитися фактичні перевірки щодо обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, цільового використання пального, обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками.

Також з урахуванням того, що частина території України знаходилася і ще продовжує знаходитися в окупації, багато складів аграріїв (в т.ч. акцизних) знищено або розграбовано, аграрії знаходяться в умовах, коли більшість дій і операцій щодо палива, які в нинішній ситуації можуть здійснюватися аграріями, будуть вважатися порушенням податкового законодавства в частині адміністрування обігу пального. В таких умовах, сільгоспвиробники змушені йти на порушення відповідного законодавства задля проведення комплексу польових робіт. Як наслідок таких дії, можна очікувати на штрафи за зберігання пального без ліцензій чи реалізацію без ліцензії (з точки зору законодавства), хоча фактично, аграрії рятували вже офіційно придбане пальне з якого вже сплачено всі збори та податки», – додає Роман Сластьон.

Як повідомили в УКАБ, враховуючи звернення агробізнесу щодо проблем, які виникають у сільськогосподарських товаровиробників при передачі (відпуску, відвантаженню) пального для потреб власного споживання, Мінагрополітики розробило проект відповідних змін для внесення до законодавства, які було надіслано в Комітет Верховної Ради України з питань фінансової, податкової та митної політики. 

З огляду на вищезазначене, УКАБ звертається до влади з проханням підтримати пропозицію Мінагрополітики щодо внесення змін до законодавства в частині обігу палива і провести тимчасову лібералізацію законодавства на час воєнного стану.

Нагадаємо, що Верховна Рада відмовилася від попередньої ініціативи повернути акцизний податок на пальне та 20% податку на додану вартість.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 січня 2023
Євросоюз перегляне спрощені умови торгівлі з Україною
Єврокомісія (ЄК) розглядає варіанти перегляду режиму лібералізації торгівлі з Україною, оскільки ситуація з аграрним експортом України ставить...
15 серпня 2022
Кабмін пропонує скасувати пільгове оподаткування палива
Кабінет міністрів України вніс до Ради законопроєкт №7668  про скасування пільгового оподаткування на пальне. Відповідний законопроєкт...
18 травня 2022
Кабмін прийняв рішення не регулювати ціни на пальне
Оперативний штаб при Кабінеті міністрів вирішив тимчасово відмовитися від державного регулювання цін на пальне – бензин та дизель та очікує...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...