Падіння виробництва в агросекторі через війну сягнуло 40 – 70%, – Мінагрополітики
Падіння виробництва в агросекторі через війну сягнуло 40 – 70%, – Мінагрополітики

Сьогодні важко оцінити втрати агросектору України через війну, але їх відсоток є дуже значним. Про це італійському інтернет-виданню Аdnkronos розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, повідомляє пресслужба відомства.

Він зазначив, що за даними Держстату, спільно з сектором лісового господарства та рибництва минулого року становили 10,6 % ВВП.

«Відсоток втрат сьогодні дуже високий, і його важко підрахувати. Війна все ще триває, і збитки, на жаль, щодня збільшуються. Наразі ми оцінюємо, що посіви зменшаться на 20–30 % в порівнянні з минулим роком. Перешкоди, спричинені військовими діями, можуть призвести до зниження якості посівів та врожайності з гектара. За попередніми даними, близько 20–30 % площі орних земель можуть залишитися не засіяними. Точна цифра буде відома наприкінці травня, коли посівна кампанія завершиться», – повідомив міністр.

Микола Сольський зауважив, що багато фермерів фактично змінюють культуру посівів. Наприклад, ті, хто сіяв минулого року кукурудзу, у цьому році надають перевагу  соняшнику. У результаті урожай кукурудзи дещо зменшиться. Разом із тим, збільшилися посіви сої, ріпаку, ячменю і пшениці.

Падіння виробництва в цілому коливається від 40 до 70 % залежно від продукту та ситуації в кожному регіоні», – додав Микола Сольський.

Щодо експорту, то цього року Україна повинна була експортувати 20 млн тонн пшениці з торішнього врожаю на світові ринки, але зробити це складно, оскільки морські порти заблоковані. У середньому в місяць ми експортувати більше 5 млн тонн зернових, в березні – 1,4 млн тонн, серед них  200 тис.  тонн продовольчої пшениці.

Найближчим часом зберігається складність експорту, яка, очевидно, також позначиться на  країнах, в які мало бути спрямовано зерно», – додав міністр.

Микола Сольський зауважив суттєву активну допомогу Європейського Союзу Україні. 

Він додав, що основною допомогою є перегляд експортних квот і їх максимальне скорочення – це найважливіша підтримка, яку український аграрний бізнес очікує від країн ЄС. Сольський наголосив, що Україна  звернулась з проханням спростити умови транзиту, щоб мати можливість використовувати порти в Балтійському морі та румунські порти в Чорному морі.

Війна в Україні порушила ринковий баланс, тому треба бути готовими до того, що ціни на продовольство зростатимуть. Це триватиме, поки знову не відновиться нормальний баланс попиту і пропозиції. Сьогодні пропозиція на світових ринках зерна значно впала. І не виключено, що високі ціни на зернові зберігатимуться ще 3–5 років», – резюмував міністр.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 квітня 2022
Хімічний концерн BASF частково іде з ринку росії та білорусі
Німецький концерн BASF частково припиняє роботу на російському та білоруському ринках через агресію рф в Україні. Про це повідомляє...
26 квітня 2022
Виробництво пива в Україні скоротилося вдвічі
У першому кварталі 2022 року виробництво пива в Україні становило 51% до аналогічного періоду минулого року. Про...
19 квітня 2022
30% українських полів є непридатними для посівної через війну – ООН
В Україні понад 30% сільськогосподарських полів не використовуватимуть для посіву зернових через війну. Про це заявили в Управлінні ООН з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...