Україна не зможе провести посівну на 3,5 млн га сільгоспземель земель – Сольський  
Україна не зможе провести посівну на 3,5 млн га сільгоспземель земель – Сольський  

Сьогодні в Україні через бойові дії неможливо провести посівну на площі 3,5 млн га с/г земель. Про це в ефірі марафону UAразом розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

«Сьогодні через бойові дії неможливо провести посівну на площі 3,5 млн га с/г земель. Відповідно скорочуються й обсяги майбутніх виручених коштів», – пояснив Микола Сольський.

За його словами, сьогодні держава рекомендує аграріям та фермерам сіяти насамперед ті культури, тонна яких коштує дорожче, а з гектара – менший за розмірами збір урожаю, щоб спростити логістику з вивезення урожаю за рахунок меншого об’єму. Це, зокрема, стосується соняшника, ріпака та сої.

Звісно, фермер сьогодні обирає на свій розсуд, що сіяти. Але держава та всі учасники ринку між собою в контакті», – наголосив міністр.

Він додав, що аграрії наразі повністю забезпечені насіннєвим матеріалом та запевнив, що фермери призвичаїлися до важких умов і знаходять варіанти зберігання, транспортування необхідних ресурсів та забезпечують інші важливі речі, щоб посівна відбувалася.

Стосовно забезпечення пальним, Микола Сольський відповів, що наразі є певний прогнозований дефіцит, але прямо зараз фермери мають можливість брати необхідне пальне для посівної.

Зрозуміло, що посівна тільки розпочинається, і обсяг пального треба збільшувати, але в ринковій економіці з таким ініціативним свідомим народом, як наш, особливо з фермерами, рішення буде знайдено», – запевнив він.

Найбільшим викликом, як зазначив Міністр, залишається питання вивезення зерна з країни.

Суттєве обмеження експортних логістичних можливостей напряму впливає на те, скільки фермери й аграрії можуть продати зерна – відповідно, скільки отримати грошей, які необхідні для зарплат, посівної, виплати орендарям тощо. Це найскладніша річ», – зауважив він.

Тому пріоритетними завданнями на сьогодні є: налагодити логістику, дати можливість фермерам далі працювати та отримувати прибутки, втримати бізнес, виплатити оренду плату селянам і забезпечити зайнятість працівників.

Нагадаємо, що мешканцям Волині, які мають земельні ділянки, що розташовані біля держкордону, дозволили виконувати сільськогосподарські роботи. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 квітня 2022
У Тернополі митники затримують сівалки, чим перешкоджають посівній
Державна митна служба безпідставно затримує сівалки Fendt MOMENTUM на кордоні. Цим вона ставить під загрозу посівну кампанію в Україні...
8 квітня 2022
23 області України приступили до сівби ярих культур — Мінагрополітики
Станом на 7 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території...
8 квітня 2022
Українські аграрії лише на 60% забезпечені пальним – експерти
У цьому році українські аграрії найменше забезпечені паливом — на 60,2%.Також вони на 68% забезпечені азотними добривами. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...