У Мінагрополітики озвучили кроки для підтримки українських фермерів під час посівної
У Мінагрополітики озвучили кроки для підтримки українських фермерів під час посівної

Посівна цього року буде однією із найскладніших за всю історію української незалежності. Однак українська влада робить усе можливе, аби не допустити дефіциту продовольчих товарів та підтримки продовольчої безпеки. Про це розповів в ефірі телеканалу Еспресо заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Дзьоба, передає прес-служба відомства.

«Є декілька інструментів для підтримки наших фермерів, які запровадив уряд. Це часткове гарантування кредитів від комерційних банків на проведення посівної, гуманітарна допомога й інші заходи підтримки, та чітка координація з міністерствами транспорту Польщі, Румунії по розширенню логістичних можливостей, тісна взаємодія з Укрзалізницею», – зазначив Тарас Дзьоба.  

Він додав, що керівництво Укрзалізниці та ОДА західних регіонів закликали приватні компанії будувати нові залізні термінали для підвищення пропускної здатності наявного урожаю.

Стосовно нового врожаю. Озимина дійсно в хорошому стані по території всієї країни. І, незважаючи на складнощі, в яких доводиться вести польові роботи, Україна буде з хлібом. Звичайно, експортний потенціал суттєво підточується цією війною, що буде призводити до зростання ціни», – підкреслив Тарас Дзьоба.

Щодо заходів реагування на кризу Тарас Дзьоба додав, що великомасштабна війна і бойові дії, які проводяться на території нашої країни в першу чергу руйнують логістичні ланцюжки і завдають шкоди інфраструктурі. Це призводить до більшої тривалості руху вантажів, більшим логістичним витратам.

Однак, наша країна єдина як ніколи. Є продовольчий штаб, який здійснює свою діяльність, допомагає координувати роботу серед всіх основних українських ретейлів, української влади як на місцях, так і на центральному рівні. Є гуманітарний штаб, який займається постачанням продовольства з-за кордону і діяльність міжнародних організацій, з якими ми ведемо переговори, зокрема FAO і WFP про їхнє фінансування виробництв в Україні мукомольних і хлібобулочних підприємств для того, щоби стимулювати їхню діяльніст», — наголошує він.

Щодо світової продовольчої безпеки Тарас Дзьоба зазначив, що основні країни з ринку нашого збуту (Близький Схід, Південно-Східна Азія й Північна Африка) наразі втратили надійного постачальника і вимушені будуть шукати заміщення нашої продукції. Це призводить до інфляційних процесів і ризику на всьому континенті. Україна щодня веде перемовини з партнерами про підвищення санкційного тиску на росію за вчинення агресії.

Також представник Мінагрополітики наголосив, що уряд Австрії надасть допомогу українським аграріям у вигляді посівного матеріалу.

Нагадаємо, у Мінагрополітики оцінили погодні умови для початку посівної.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 квітня 2022
Австралійські фермери збирають кошти для допомоги українським фермерам
Австралійські зернові фермери об’єднуються, щоб надати гуманітарну підтримку українським фермерам та фермерським громадам. Вони...
22 березня 2022
Аграрії на Одещині розпочали посівну
Аграрії Одеської області вже засіяли понад 22 тис. га площ із 750 тис. запланованих. Про це заявила директор департаменту аграрної політики,...
21 березня 2022
На Миколаївщині розчищають від мін поля для проведення посівної
На Миколаївщині розчищають від мін поля, де йшли бойові дії, та готуються до посівної. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив начальник...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...