Озвучено основну проблему аграріїв у 2022 році
Озвучено основну проблему аграріїв у 2022 році

Однією з найбільших проблем українських аграріїв під час дії воєнного стану є і буде логістика. Про це заявив Юрій Гаврилюк, партнер і директор консалтиногово-аналітичної компанії Barva Invest, на Trend&Hedge Club, повідомляє Latifundist.com.

«Я вважаю, що у нас є один момент, який буде нам суттєво заважати ще довгий період часу — це логістика. Тому, що санкції, які вже накладені, і ті, які ще будуть застосовані до окупанта, вони вражають не тільки Росію. Світ теж платить за них. Є вплив і на фрахт, і на всі ланцюжки поставки», — зазначив Юрій Гаврилюк.

За його словами, аграрії вже задаються питанням, куди ж вивозити те зерно, яке у нас є. Юрій Гаврилюк вважає, що  потрібно розділяти старий і новий врожаї. Якщо пшениця в основному озима, і хоч щось та вдасться зібрати, то по кукурудзі виникає значно більше питань, а отже і більше факторів волатильності. 

Повертаючись до санкцій, навряд чи якась країна світу наважиться накласти ембарго на торгівлю російською пшеницею. Бо світ надзвичайно залежить від обʼємів, які постачають Україна і Росія. І якщо виключити із загального обʼєму поставки Росію, то замістити цю прогалину просто фізично немає чим», — вважає Юрій Гаврилюк.

На даному етапі Росія більше обмежена фінансовими інструментами. Але також має і логістичні складності. На думку експерта, Китай скористається цією ситуацію і буде закуповувати пшеницю в Росії.

Наразі порти в Україні не працюють і можна відвантажувати зерно лише в сторону західного кордону. Та фізично туди можна відвантажити лише 600 тис. т в місяць, тоді як Україні потрібно відвантажувати у 8 разів більше щомісяця.

Ця двотижнева затримка, яку ми вже маємо, це вже величезне відставання від нашого експортного темпу. І незрозуміло скільки ще буде продовжуватися така ситуація. Сподіваємося на швидке вирішення», — каже аналітик.

Він додав, що залишається також проблема з автомобільним транспортом.

Бо і в межах країни аграрії не можуть вільно реалізовувати своє зерно, а покупці-переробники не можуть його отримати. Ринок є, але технічно транспорт знайти дуже важко, комунікації дуже мало», – наголосив експерт.

Нагадаємо, що Лещенко прокоментував нові правила експорту агропродукції.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 березня 2022
Економіка України стає на воєнні рейки — уряд
Українська економіка стає на воєнні рейки. Про це у відеозверненні заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. «Разом з усім...
9 березня 2022
Під час війни Мінагрополітики дозволило експлуатувати сільськогосподарську техніку без реєстрації
На період воєнного стану українським аграріям можна не реєструвати сільгосптехніку. Про це на своїй фейсбук-сторінці міністр аграрної...
31 січня 2022
Експерт розповів, як можливе загострення війни з Росією вплине на логістику та ціни на зернові
Коливання ціни на зернові були, але все швидко поверталось до своїх сезонних патернів, навіть незважаючи на втрату частини с/г угідь і зібраного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...