У світі виникли панічні настрої через зупинку експорту українського зерна
У світі виникли панічні настрої через зупинку експорту українського зерна

На глобальних ринках на тлі війни в Україні виникла паніка через зерно. У інвесторів є два приводи для переживань – зупинка експорту з РФ і України та рекордні ціни на газ. Про це пише obozrevatel з посиланням на Spiegel.

Повідомляється, що ціни на зерно досягали історичного максимуму 461 євро, але після цього трохи відкотилися вниз. Котирування знизилися до 396 євро за тонну.

За даними Spiegel, покупці вже терміново шукають нових постачальників, але деякі країни (крім України та РФ) також запровадили заборону на експорт. Наприклад, так вчинила Угорщина.

Поки в Україні продовжуються бої, не доводиться очікувати на відновлення експорту з Росії та України», – вказало джерело на біржі.

Зазначається, що небувало високі ціни на газ лише посилюють побоювання, адже газ у великих обсягах потрібний для сушіння та обробки зернових.

Росія та Україна виробляють понад чверть світового запасу зерна. Лише Україна експортує близько 10% усієї пшениці та близько 16% кукурудзи у світі.

Наразі експорт зерна з України зупинено, щоб забезпечити продуктову безпеку всередині країни. Таким чином Україна не зможе забезпечити світ відсутніми 6 млн т зерна та 15 млн т кукурудзи, якщо війна не припиниться. Експорт із Росії також припинено, тим самим Росія не поставить близько 8 млн зерна.

Нагадаємо, що АТ «Укрзалізниця» готова сприяти порятунку продовольчого експорту з України, оскільки незаконна російська військова агресія призвела до фактичного закриття портів, через які Україна експортує сільськогосподарську продукцію споживачам у світі. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 березня 2022
Депутати ухвалили закон щодо для забезпечення ефективного функціонування Експортно-кредитного агентства 
Верховна Рада ухвалила закон №3793, який забезпечить ефективне функціонування Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Про це повідомляє АgroРolit.com. ...
21 березня 2022
У Бердянську зникли п'ять кораблів із зерном
З Бердянського морського порту зникли п'ять кораблів, на яких були десятки тисяч тонн зерна. Про це під час телемарафону UAразом сказав голова...
15 березня 2022
Україна захищає світ від голоду, – МЗС
Зважаючи на дії росії та її намагання створити продовольчу кризу, захист Україна є і захистом від голоду у світі. Про це у Твіттер повідомило...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...