Торгівля агропродукцією між Україною та Євросоюзом сягнула рекордного обсягу у $12,6 млрд
Торгівля агропродукцією між Україною та Євросоюзом сягнула рекордного обсягу у $12,6 млрд

У 2021 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом – з врахуванням Великої Британії, яка зараз не входить до складу його членів – становила $12,6 млрд. Це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Він додав, що додатне сальдо становило $4,2 млрд.

За словами експерта, головними європейськими партнерами для України залишились Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, а також Велика Британія і Бельгія, які протягом останніх років міцно закріпились у цьому списку. Ці країни утворюють 82 % сумарного вітчизняного торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн – членів ЄС на суму близько $4,2 млрд. Це майже на 19% більше ніж 2020 року.

В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС, зазначив Микола Пугачов, поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів.

У 2021 році Україна найбільше – $484 млн – витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних. Різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів закупили на $402 млн.

Другий рік поспіль відносно значну частку (8 %) у вітчизняному імпорті з ЄС зайняли молокопродукти. Їх завезли з-за кордону на суму $335 млн, що на 20 % перевищило показник 2020 року. При цьому обсяги зарубіжних закупівель різних сирів збільшилися з 207 млн дол. США у 2020 році до $251 млн торік», — проінформував науковець.

Залишків та відходів, продуктів для годівлі тварин закупили на $289 млн.

У групі продуктів «какао-боби, шоколад» імпортувався переважно шоколад. На ці солодощі у 2021 році було витрачено на 15 % більше, ніж у 2020 році – $262 млн. Обсяги поставок на український ринок готових продуктів з зерна склали $252 млн.

Торік обсяги імпорту м’яса разом з субпродуктами склали $203 млн. Загалом ці групи продуктів зайняли близько 62 % у вартісних обсягах імпорту продовольства з Євросоюзу.

У нинішньому році при збереженні сприятливих тенденцій є всі підстави сподіватись на подальший розвиток взаємної аграрної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, причому це стосуватиметься як експорту, так і імпорту», — підсумував Микола Пугачов.

Нагадаємо, Україна експортувала понад 17 млн т кукурудзи.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 березня 2023
Імпортні вина витісняють з ринку українські напої
Директорка ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» НААН Ірина Ковальова заявила, що невиправдано низькі ціни та домінування імпорту – це одні з...
28 лютого 2023
Країни ЄС найбільше продали сільськогосподарських товарів Україні за 2022 рік
Країни ЄС за 2022 рік стали основними постачальниками агропродукції  до України. Про це розповів старший науковий співробітник відділу...
2 березня 2022
Онлайн-мапа роботи торговельних мереж в Україні
В Україні запустили онлайн-мапу роботи продовольчих магазинів. Про це пише proosbb.info. На карті є інформація про магазини АТБ, КОЛО, Сільпо,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...