Антикорупційний комітет Ради забракував пропозиції про оренду в Податковий кодекс
Антикорупційний комітет Ради забракував пропозиції про оренду в Податковий кодекс

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції визнав таким, що містить корупціогенні фактори, проект закону №4978. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР. 

"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень з його встановлення органам місцевого самоврядування". 

Так, документом пропонується виключити положення щодо мінімального розміру орендної плати та положення щодо можливості встановити розмір вище максимального розміру у випадку визначення орендаря на конкурентних засадах. Це мотивується тим, що розмір орендної плати за землі всіх категорій для користувачів (орендарів) як громадян (присадибні земельні ділянки), так і юридичних осіб є непомірно високими і з об’єктивних причин зазначена норма Закону не може бути виконана.

Окрім того, автори законопроекту вважають, що виключення законодавчого обмеження мінімального розміру орендної плати в умовах децентралізації повноважень надасть можливість органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування безпосередньо на місцях встановлювати розмір орендної плати за землю.

"Під час розгляду народні депутати взяли до уваги, що… розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки; не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки; може перевищувати граничний розмір орендної плати в 12% у разі визначення орендаря на конкурентних засадах", - зазначається в повідомленні.

Так, на думку комітету,виключення законодавчого обмеження мінімального розміру орендної плати створює корупціогенний фактор, оскільки дозволяє органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, в тому числі за неправомірну вигоду, віддавати землі в довгострокову оренду за безцінь. Законодавче встановлення орендної плати у розмірі не менше 3% нормативної грошової оцінки було економічно обґрунтовано і було покликано припинити практику безпідставного надання у довгострокову оренду земель з невиправдано малим розміром орендної плати орендарю, який не використовує вказану землю за цільовим призначенням.

"Члени Комітету також не погодилися із пропозицією заборонити встановлення розміру оренди вище максимального розміру у випадку визначення орендаря на конкурентних засадах. Виключення вказаної норми містить корупціогенний фактор… Народні депутати дійшли висновку, що законопроект доцільно відхилити", - сказано в повідомленні.

РБК

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 червня 2018
Сьогодні Вища рада правосуддя розгляне законопроект про Антикорупційний суд
Вища рада правосуддя сьогодні розгляне законопроект про започаткування Антикорупційного суду. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко в...
25 вересня 2016
Головне завдання аграрного комітету – лобізм на користь розвитку галузі
Сьогодні головне завдання аграрного комітету і людей, які в ньому працюють, – лобізм на користь розвитку всієї галузі й сільської території. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...