МЕРТ та Держпродспоживслужба розповіли буде чи ні зупинка імпорту продовольства та живих тварин
МЕРТ та Держпродспоживслужба розповіли буде чи ні зупинка імпорту продовольства та живих тварин

Мінекономрозвитку та Держпродспоживслужба заявляють, що зупинки імпорту харчових продуктів та живих тварин до України з 5 липня не буде. Про це ідеться у матеріалові AgroPolit.com за підсумками засідання аграрного комітету з розгляду запуску Україною нової системи контролю імпорту через прикордонні інспекційні пункти (ПІП)  та призначені пункти пропуску (ППП).

Нагадаємо, що члени аграрного комітету розкритикували 4,5-річну роботу цих двох відомств і звинуватили їх, що запуск цієї мережі ПІП та ППП фактично зірвано.

МЕРТ та ДПСУ пропонують такі кроки, аби за півроку не зупинився імпорт: відтермінувати законопроєкті №6248 введення запуску ПІП та ППП до 2025 року.

За словами голови ДПСУ Владислави Магалецька:

Я маю надію, що ви все ж таки всі читали документ, включаючи документ від Світового банку. Я певна, що всі можуть поставити ще запитання про нашу працю нашому профільному міністерству, особливо по ПІПах, послухати реакцію тих самих світових партнерів. Тож, я думаю, що люди мають розуміти там не просто мову слів, а мову фактів».

«Ми спілкуємося з Мінфіном, Світовим банком – всі погоджуються, що ми у цьому році зможемо збудувати максимально 4 пункти пропуску. Тому я не погоджуюся з думкою про те, що ми нічого не робимо. Ми справді кожного дня цим займалися і виїжджали на місця, і спілкувалися з місцевими органами влади. Ми спільно з Міністерством економіки щотижнево проводили наради, спільні зуми з місцевими органами влади і Світовим банком. Ми тому і пропонуємо трохи здвинути строки, що у нас були об'єктивні причини для того, щоб не збудувати ці пункти, бо для того, щоб приступити безпосередньо до будівництва», –  резюмував на депутатські аргументи ексзаступник голови ДПСУ, а нині заступник голови служби Андрій Лордкіпанідзе.

На запитання голови аграрного комітету Миколи Сольського «Як діятиме країна і уряд, якщо депутати не підтримають цей законопроєкт?» відповів заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка: «На сьогоднішній день план «А» – це добудувати 4 ПІПи... План «Б» — перенести термін».

«Що робити, якщо обидва плани проваляться?» – іде далі голова агрокомітету Микола Сольський.

Заступник міністра економіки Тарас Качка задкує:

Буду готовий представити на наступному засіданні комітету всі можливі опції, які будуть до 1 липня». 

Депутатів також цікавило, чи був конкретний план по побудові цих ПІПів і хто за нього відповідав.

Владислава Магалецька відповіла так:

Ви ж знаєте, що навіть в державному бюджеті не було заплановано гроші на відповідне фінансування – це перше. Друге – щоб був детальний план з відповідальними і з датами, ще було потрібно виконати всі вимоги, які є у Світового банку в цьому кредиті і плюс у Мінфіну. А також їх відповідним чином затвердити з Мінекономіки. Тож, будь ласка, якщо ми говоримо про системну роботу з урахуванням того, що фінансування здійснюється не тільки державним бюджетом, а Світовим банком, ви маєте зрозуміти, які дедлайни і які документи мали бути підготовлені. Вони всі підготовлені. Коли ми чекаємо інколи місяцями певних погоджень від тих самих партнерів, ми не можемо розпочати проєкт будівництва».

Більше деталей читайте у матеріалові. 

Нагадаємо, що нещодавно ДПСУ передали під контроль КМУ і наразі не зрозуміло до кінця, як працюватиме служба, адже низку її функцій розподілено між кількома її міністерствами.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 лютого 2023
Мінекономіки весною оприлюднить нову закриту процедуру закупівлі харчів для армії на Prozorro – Свириденко
Міністерство економіки готує окрему закриту процедуру в Prozorro для закупівель армії, зокрема, харчів. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр...
28 лютого 2022
Кабмін затвердив перелік товарів критичного імпорту
  Кабінет Міністрів України затвердив перелік товарів критичного імпорту та рекомендував Нацбанку України забезпечити здійснення транскордонних...
22 лютого 2022
Експерт назвав продукцію, яку Україна імпортувала найбільше у 2021 році
Частка риби та морепродуктів у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України у2021 році виявилась найбільшою і склала близько 11 %....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...