Торік агросектор України виробив понад 10% ВВП – Мінагрополітики
Торік агросектор України виробив понад 10% ВВП – Мінагрополітики

У 2021 агросектор вніс у формування ВВП України понад 10%, це – найвищий показник серед усіх секторів економіки. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у Телеграмі.

«Сільське господарство показало найвищий приріст виробництва в 2021 році – 14,4%. За підсумками року на сільгосппідприємствах виробництво збільшилося на 19,2%. У результаті сільське господарство торік дало найвищий відсоток до ВВП серед усіх секторів економіки – понад 10%», – написав міністр.

За його даними, на агропродовольчу продукцію також припадає найбільша частка загального експорту України – близько 41% за рік.

Ми дедалі впевненіше претендуємо на статус одного з найбільших гарантів світової продовольчої безпеки. 20 років тому Україна «годувала» лише 40 млн людей у світі. Сьогодні ж внесок України еквівалентний харчуванню близько 400 млн людей, не рахуючи наше населення», – наголосив Лещенко.

Міністр додав, що стратегія розвитку українського сільського господарства до 2030 року передбачає забезпечення продовольством 1 млрд людей у світі.

Також очільник міністерства зазначив, що для подальшого динамічного зростання агросектору уряд 9 лютого ухвалив рішення про передачу всіх функцій, що стосуються продовольства, до Мінагрополітики.

Зокрема, міністерство буде формувати державну політику у сферах: безпечності та якості харчових продуктів; карантину та захисту рослин; ветеринарної медицини; органічного виробництва; обігу та маркування органічної продукції.

Нагадаємо, що згідно постановою уряду про зміну підпорядкування Держпродспоживслужби, управління службою відійшло КМУ (перший віцепрем'єр, міністр економіки), а ряд функції з визначення політики відомства віддали Мінагрополітики.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 грудня 2021
Оприлюднено прогноз розвитку агросектору у 2022 році
Агросектор та економіку буде штормити у 2022 році за багатьма напрямами. Підстав достатньо: дорогий газ, дефіцитний бюджет, подорожчання добрив,...
28 жовтня 2021
Мінагрополітики веде перемовини з Мінфіном, щоб вивести державну підтримку на 1% ВВП — Лещенко
У Мінагрополітики вважають, що держава повинна забезпечити підтримку агропромислового комплексу на рівні 1% ВВП. Про це 28 жовтня під час...
23 вересня 2021
Функціонування системи геопросторових даних дозволить збільшити ВВП, — Тарас Дзьоба
Доступний для кожного громадянина геопортал, де відображені усі земельні дані, став інструментом прозорості державних процесів і підґрунтям для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...