Митна служба блокувала партію імпортних калійних добрив в Україну
Митна служба блокувала партію імпортних калійних добрив в Україну

На митниці почали застосовувати до імпортованих калійних добрив інший код УКТЗЕД, що призупинило їх ввезення до України напередодні нового аграрного сезону. Про це розповів директор «Полвітагро-Україна» Дмитро Овчар у матеріалі «Наші гроші».

За його словами, попередні три роки фірма ввозила калійні міндобрива виробництва «Haifa Negev Tech. LTD» (Ізраїль) під митним кодом №3105. Але в жовтні партія міндобрив для крапельного зрощення овочів за цим кодом була зупинена митницею через звинувачення в використанні невірного коду.

«Продукція потрапила під визначення «контрабанда». Пізніше був зупинений імпортний вантаж фірми виробництва іншої ізраїльської фірми — ICL, що є великим виробником в галузі живлення рослин», — йдеться в матеріалі.

Повідомляється, що правоохоронці не поспішають подавати до суду для вилучення продукції. Хоча санкції статті 472 (Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення) передбачає не тільки конфіскацію, а й штраф в 100% вартості товару. Товар відправлено на склад СБУ, які теж долучені до розслідування.

За словами представників митної служби, фірма для операцій з калійними міндобривами повинна застосовувати код УКТЗЕД №2835 — нітрити. Така класифікація зробила з міндобрив товар подвійного призначення, що може бути використаним для виробництва, наприклад, вибухівки.

Мова йде про те, що у 2004 році уряд Віктора Януковича включив нітрат калію до Єдиного списку товарів подвійного використання (постанова КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання»)», — йдеться в матеріалі.

За словами Дмитра Овчара, останні три роки фірма не стикалася на митниці зі схожою проблемою.

Раніше митниця допомагала імпортерам з визначенням вірного коду УКТЗЕД для ввезення продукції і останні роки використовувався саме код №3105. Але в останні місяці код змінено, що, фактично, заблокувало поставки та змусило імпортерів нести додаткові витрати», — акцентує він.

Дмитро Овчар каже, що йому відомий випадок, коли зі схожою проблемою стикнулася інша фірма, що займається імпортом калійних міндобрив. І це не залежить від походження виробництва продукції.

За його словами, на митниці перевіряють і наступну партію калійних міндобрив, що були завезені фірмою. При цьому від простою контейнера та вантажівки фірма отримала близько 180 тис. грн збитків тільки за одну партію. Відтак, товар не розмитнений, а платежі до бюджету не сплачені. Ці дії щодо свого товару фірма оскаржила в суді.

Нагадаємо, озвучено потреби аграріїв в азотних добривах для весняної посівної.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 березня 2022
Імпортерів можуть звільнити від сплати мита – законопроєкт
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив законопроєкт, згідно з яким імпортерів мають звільнити від...
15 лютого 2022
Від завтра Укрзалізниця обмежить перевезення білоруських добрив
АТ «Укрзалізниця» опублікувала тимчасові обмеження щодо перевезень. Так, з 16 лютого буде введено заборону на перевезення...
14 лютого 2022
В Україні дефіцит азотних добрив майже 2 млн т
Станом на січень-лютий 2022 р. дефіцит азотних добрив у Європі становить приблизно 7 млн тонн, в Україні — майже 2 млн тонн. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...