Садівники звернулися до Зеленського з проханням запровадити нульове ПДВ на їхню продукцію
Садівники звернулися до Зеленського з проханням запровадити нульове ПДВ на їхню продукцію

Садівники звернулися до президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів з проханням надати підтримку галузі та не допустити банкрутства підприємств. Про це повідомляє асоціація «Укрсадпром». 

У зверненні ідеться, що нині в українському товарному садівництві склалася кризова ситуація: оптові ціни на реалізацію плодів з господарств є в кілька разів нижчими від собівартості їхнього вирощування, натомість енергоносії та все необхідне для виробництва фруктів подорожчало в кілька разів.

Вони вважають, що без підтримки галузі Україну заполонить вал імпорту, який не лише значно дорожче коштуватиме для кінцевого споживача, а надзвичайно негативно впливатиме на продовольчу безпеку країни.

Закриття садівничих підприємств в Україні не можна допускати із соціальних міркувань, адже товарне виробництво плодів порівняно з іншими аграрними спеціалізаціями забезпечує найбільше робочих місць у перерахунку на гектар оброблюваних угідь, й у разі краху садівничого бізнесу «на вулиці» опиняться тисячі мешканців сільських територій, де нині й так гостро стоїть проблема безробіття. Посилення безробіття у сільській місцевості ще більше спонукатиме громадян шукати працю за кордоном», — вважають садівники.

Асоціація «Укрсадпром» просить Державу зробити кілька важливих кроків назустріч садівникам — щоби завадити колапсу садівничої галузі та підтримати її у цей критичний момент.

1. Урегулювати в Україні роботу торгових мереж. Особливий наголос — на зменшення торгових націнок під час продажу фруктів супермаркетами та скорочення до 20 днів відтермінування розрахунків за поставлені у маркети фрукти.

2. Запровадити нульовий ПДВ на продукцію садівництва — так само, як це протягом пів року заплановано зробити у всіх країнах ЄС.

3. Дозволити садівничим господарствам оформляти цивільно-правові договори для сезонних працівників та встановити оподаткування доходів таких працівників залежно від суми фактично нарахованої їм зарплатні. Це спростить процедуру оформлення документів й залучить більшу кількість громадян до отримання додаткового легального заробітку у вільний від основного заняття час (у суботу, неділю, інші вихідні дні чи після праці на основному робочому місці), а також допоможе зібрати вирощений господарствами врожай в оптимальні терміни та без втрат. Завдяки цій новації фахівці господарства здобудуть час на виконання інших важливих виробничих завдань.

4. У разі, якщо закупівельні ринкові ціни на плодову сировину для переробки в Україні є меншими, аніж собівартість вирощування такої продукції, держава має компенсувати господарствам різницю між цими цінами за умови офіційного оформлення поставок плодів на заводи. Потрібен такий самий ринковий механізм, що його застосовують у Польщі, де уряд доплачує садівникам суму, якої не вистачає для покриття собівартості виробництва. Це європейський досвід у сусідній з нами країні.

5. Оскільки сьогодні в Україні склалася критична ситуація з підняттям цін на електроенергію для підприємств, а виробництво плодів є стратегічно важливим для продовольчої безпеки країни, садівничі господарства мають бути включені у перелік виробництв, що платять за енергоносії фіксовану пільгову ціну.

У цілому, законодавство України, яке регулює діяльність садівничої галузі, необхідно врегулювати за зразком законодавства ЄС — лише за такої умови вітчизняні садівничі господарства будуть у змозі належно виконати вимоги численних українських фіскальних органів щодо прозорості і законності ведення бізнесу. Адже якщо в Україні діють європейські вимоги до прозорості виробництва, то й закони України мають бути приведені у відповідність до європейських норм», — зазначили в «Укрспдпромі».

Нагадаємо, що Держпродспоживслужба проводить роботу над розширенням можливостей для експорту вітчизняних яблук до Ізраїлю, В'єтнаму, Китаю, Єгипту, Канади, Індонезії, Малайзії та Індії.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 лютого 2022
Асоціація молочників підтримала ініціативу депутатів про нульову ставку ПДВ для продуктів харчування – Чайківський
Профільні асоціації підтримують ініціативу депутатів щодо встановлення  в Україні нульового ПДВ на продукти харчування та весь виробничий...
7 лютого 2022
Аби не втратити ринок, уряд має зробити так, щоб продукти подешевшали на 20% – Чайківський
27 січня 2022 року президент Польщі Анджей Дуда підписав законопроєкт, який встановлює знижену і нульову ставку ПДВ на низку продуктів та послуг: на...
4 лютого 2022
У ВРУ зареєстрували законопроєкт про запровадження нульової ставки ПДВ для продуктів харчування
У Верховній Раді України  «Партія «За майбутнє» зареєструвала законопроєкт, яким пропонується застосувати нульовий ПДВ для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...