27 січня 2022, 07:30, Харчова безпека

Іван Чайківський назвав запобіжники на випадок продовольчої кризи

Дієвий і оперативний варіант, який може попередити в Україні продовольчу кризу – це зниження ставки ПДВ до нуля для виробників харчової продукції, або хоча б до 7%. Про це заявив секретар аграрного комітету України Іван Чайківський, ідеться у матеріалі на АgroРolit.com

Зазначається, що якщо цього не зробимо, то програємо бій на внутрішньому ринку з європейцями.

«Уряд має зробити 2022 рік роком створення доданої вартості в АПК та інших важливих секторах економіки. Адже це світовий тренд. Курс на нього взяв днями і ЄС: нульовий ПДВ для усіх продуктів харчування, а також фруктів і овочів планують запровадити в ЄС у рамках реформи податку на додану вартість. Згоди про це було досягнуто у Брюсселі в рамках тексту Директиви ЄС про ПДВ. Її планують запровадити у всіх країнах ЄС одночасно, орієнтовно в другому півріччі 2022 року», – пояснює народний депутат, секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

В парламенті проблему бачать, але в «Слузі народу» не дуже прихильно ставляться до цієї ініціативи.

Мені всім виробникам хочеться дати нульову ставку ПДВ. Але ви ж розумієте, що наш бюджет обмежений. Якщо ми комусь даємо пільгу, то хтось її має оплатити. А це не завжди виходить… Я згоден з тим, що нульова ставка ПДВ стимулює будь-яку галузь. Але, з іншого боку, ми з вами розуміємо, що на це потрібні державні гроші, бо така підтримка здійснюється за рахунок інших галузей. Чи потрібна нульова ставка ПДВ в Україні? Я не переконаний в цьому», – заявив у інтерв’ю AgroPolit.com голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Нагадаємо, що зростання цін на продукти харчування підняло питання прийняття закону про внутрішню торгівлю.

 

в