8 травня 2023, 14:55, Торгівля

Аграрна продукція буде дешевшати два роки – експерт

Віце-президент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський спрогнозував, що ціни на агропродукцію падатимуть протягом декількох років. Про це він написав у Telegram.

Фахівець розповів, що під час проведення власних досліджень щодо раптового припинення експорту з України, на основі оцінених еластичностей та існуючих даних, отримав результат у 10% зростання цін у світі.

Олег Нів’євський підкреслив, що на практиці таке зростання досягло показників у 100%. Експерт вважає, що зараз можна спостерігати, як за високими цінами приходять нижчі. Експерт повідомив, що в світі пропозиція олійних та зернових культур зростає. Він нагадав, що Світовий банк прогнозує падіння цін протягом наступних двох років. Олег Нів’євський вважає цю новину гарною для споживачів, але вона вдарить по аграріям.

росія не врахувала того, що напала на Україну в період дуже тісного світового ринку, тобто історично низьких запасів зернових та олійних і не дуже гарних прогнозів на врожай в світі в 2022 році. В такому випадку ринок дуже чутливий до будь-яких коливань, потрясінь. Час і умови світових ринків, насправді, нам допомогли в геополітичному плані. Але за високими цінами зазвичай приходять нижчі або низькі», – зазначив Олег Нів’євський.

Як писав AgroPolit.com, одна з найприбутковіших для аграріїв рослин втратить 20% ціни. Також Україна отримала $120 млн виручки від продажу меду до ЄС.

в