30 жовтня 2023, 18:02, Харчова безпека

Зміна правил агроекспорту не зашкодить аграріям — депутат

Зміна правил експорту агропродукції Кабміном не нашкодить аграріям України, а принесе покращення. Про це заявив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський на телемарафоні.

Він підкреслив, що зараз є проблема, оскільки зерно купують не до кінця зрозумілими шляхами, як сплачуючи ПДВ, так і без відповідного податку.

Слід зазначити, що Кабмін змінив правила експорту аграрної продукції. Протягом десяти діб посадовці планують відпрацювати деталі оновленого алгоритму експорту. Автори змін повідомили, що нові правила  передбачатимуть боротьбу з неповерненням в країну валютної виручки та тіньовим ринком.

Україна – це великий експортер агропродукції, яка є основним джерелом її доходів у воєнний час.

Аграріям немає чого в даному випадку переживати, тому що аграрії — це ті люди, які вирощують зерно на полі, а вже трейдери фактично це зерно скупляють і експортують. Тому сьогодні для аграріїв, я вважаю, буде тільки покращення, тому що в Україні працює тіньовий ринок, білий ринок і сірий ринок. Уряд має забезпечити єдину, відверто кажучи, зрозумілу покупку зерна. Прибрати ті всі сірі схеми, які сьогодні на шляху стоять. Від цього, я вважаю, український фермер, тільки отримає позитив», — зазначив Іван Чайківський.

Як писав AgroPolit.com, Укрзалізниця відправила десять інтермодальних поїздів з зерном до польських портів. Також Україна запроваджує жорсткі перевірки для трейдерів зерна.

в