Кабмін встановив порядок виявлення технічної помилки у Державному земельному кадастрі
Кабмін встановив порядок виявлення технічної помилки у Державному земельному кадастрі

Кабмін вніс зміни, які стосуються виправлення помилок у Земельному кадастрі та відповідних документах. Про це повідомляє sud.ua.

Зазначається, що 23 грудня за ініціативою міністра аграрної політики Романа Лещенко Кабмін схвалив зміни до деяких своїх постанов стосовно земельного законодавства. У тому числі – до Порядку ведення Державного земельного кадастру та Переліку платних послуг, які надаються Держгеокадастром та його територіальними органами.

Повідомляється, що вони необхідні для «приведення у відповідність із положеннями законів від 28 квітня 2021 № 1423-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» та від 8 вересня 2021 №1720-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переходу прав на земельну ділянку у зв'язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розміщено».

Зокрема, постановою КМУ від 23 грудня 2021 р. № 1417 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17 жовтня 2012 р. № 1051, внесено зміни, які стосуються виправлення помилок у Земкадастрі та відповідних документах.

Так, відповідно до оновленого п. 139 у разі виявлення фізичною або юридичною особою у витязі, довідці з Державного земельного кадастру, викопіюванні з картографічних матеріалів Державного земельного кадастру технічної помилки (описки, друкарської, граматичної, арифметичної та іншої помилки) заінтересована особа письмово повідомляє про це згідно з додатком 29 орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру.

Повідомлення разом із доданими до нього документами подається заінтересованою особою особисто або надсилається в електронній формі засобами телекомунікаційного зв'язку з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, чи іншого альтернативного засобу електронної ідентифікації особи з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через вебсторінку Держгеокадастру.

Повідомлення про виявлення технічних помилок обліковуються шляхом їх реєстрації у Державному земельному кадастрі з присвоєнням їм реєстраційного номера, фіксацією дати їх реєстрації та створенням їх електронних форм за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру (крім випадку надсилання повідомлення в електронній формі відповідно до пункту 139-1 цього Порядку).

Якщо факт невідповідності відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які є підставою для внесення таких відомостей, підтверджено, державний кадастровий реєстратор за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру) складає в електронній формі з накладанням кваліфікованого електронного підпису протокол виправлення помилки за формою згідно з додатком 30», — йдеться у повідомленні.

Відповідно до п. 151 у разі виявлення технічної помилки, допущеної у відомостях Державного земельного кадастру, органом, що здійснює його ведення (в тому числі після перенесення інформації про земельні ділянки з державного реєстру земель та відомостей про інші об'єкти Державного земельного кадастру, що містяться в документації із землеустрою та технічній документації з оцінки земель, затвердженої та переданої до 1 січня 2013 р. до Державного фонду документації із землеустрою), Державний кадастровий реєстратор зазначеного органу в п'ятиденний строк:

  • письмово повідомляє про це заінтересованій особі згідно з додатком 36 в електронній формі з накладенням електронного підпису засобами телекомунікаційного зв'язку на вказану у зверненні адресу електронної пошти або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через вебсторінку Держгеокадастру;
  • виправляє зазначену помилку відповідно до пунктів 140-148 цього Порядку.

Згідно з п. 155 у разі виявлення органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, в документації із землеустрою та технічній документації з оцінки земель помилки щодо визначення характеристик об'єктів Державного земельного кадастру в натурі (на місцевості) із порушенням (зміною) їх значень внутрішніх кутів та мір ліній між поворотними точками меж земельних ділянок та/або площі, допущеної у його відомостях (у тому числі під час або після перенесення інформації про земельні ділянки з державного реєстру земель та відомостей про земельні ділянки та інші об'єкти Державного земельного кадастру, що містяться в документації із землеустрою та технічній документації з оцінки земель, затвердженої та переданої до 1 січня 2013 р. до Державного фонду документації із землеустрою), Державний кадастровий реєстратор зазначеного органу в п'ятиденний строк:

  • письмово повідомляє про це заінтересованій особі згідно з додатком 38 в електронній формі з накладенням електронного підпису засобами телекомунікаційного зв'язку на вказану у зверненні адресу електронної пошти або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через вебсторінку Держгеокадастру;
  • виправляє зазначену помилку відповідно до пунктів 152- 154 цього Порядку.

Протокол виправлення помилки формується у двох примірниках,один з яких видається або надсилається заявникові в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку на вказану у зверненні адресу електронної пошти або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через вебсторінку Держгеокадастру, другий долучається до закритої Поземельної книги (у разі закриття Поземельної книги) або до заяви про виправлення помилки, що виникла під час державної реєстрації земельної ділянки з порушенням вимог цього Порядку», — зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні ліквідують фракційну оцінку землі та нерухомості на ній.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 лютого 2022
Аграріям презентують новітні зернові технології
15-17 лютого 2022 р. у Міжнародному Виставковому Центрі (м. Київ, Броварський пр-т, 15) відбудеться виставкова подія «АгроВесна 2022». В...
18 січня 2022
У аграрному комітеті озвучили прогноз цін на землю у 2022 році
У 2022 році ціна землі може збільшитися на 10-15%. Такий прогноз в інтерв'ю AgroPolit.com озвучив народний депутат, голова комітету Верховної...
18 січня 2022
В Україні ліквідують фракційну оцінку землі та нерухомості на ній
Фонд держмайна очікує на ухвалення Верховною Радою змін до законодавства, які дозволять ліквідувати фракційну оцінку (окреме оцінювання земельної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...