Україна може залишитися без свинини
Україна може залишитися без свинини

Чиновники не реагують на випадки африканської чуми свиней в Україні. Про це в інтерв'ю Latifundist.com повідомляє директор Інституту ветеринарної медицини НААН України Сергій Ничик.

Він наголошує, що жахлива ситуація з АЧС пов'язана з тим, що Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України відмовляється співпрацювати з науково-дослідними інститутами. Такого ніде в світі немає. Пропонували заходи, бачення ситуації, давали прогнози. Але служба не звертала уваги і не проводила необхідні заходи півтора-два роки тому, коли ще можна було локалізувати інфекцію. Це стратегічна проблема. Звідси випливають і локальні проблеми.

Я особисто зустрічався з керівником Держпродспоживслужби Володимиром Лапою, ходили і до міністра аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий. Поки реакції ніякої, але ми намагаємося донести своє бачення ситуації і занепокоєння", - каже Ничик.

Директор Інституту ветеринарної медицини НААН України розповідає: "Думаю, ми вже в тій ситуації, коли можна говорити про можливу заборону експорту. Це найстрашніше. Україна - видатний на світовому ринку експортер зерна. А тут на експорт взагалі може бути накладена заборона. За офіційною статистикою, у нас з 2012 р зафіксовано 92 випадки африканської чуми свиней. (2012 - 1 випадок (1 - домашні), 2014 року - 16 випадків (4 - домашні, 12 - дикі), 2015 - 40 (34 - домашні, 5 - дикі, 1 - інфікований об'єкт), до 17.08. 2016 року - 35 (33 - домашні, 2 - дикі) - прим. ред.)".

За його словами, якщо свинарство буде «горіти» так, як зараз, Україна може залишитися без свинини. Це торкнеться і приватний сектор, і фермерів, і великі комплекси. І це в умовах економічної кризи.

Проблеми в свинарстві зачеплять цілий ряд компаній, які забезпечують діяльність свинарських господарств. Наприклад, виробництво кормів або ліків. Якщо все це буде підірвано, то на відновлення підуть роки", - підкреслює Ничик.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...