В Україні немає підстав обмежувати експорт пшениці – УЗА
В Україні немає підстав обмежувати експорт пшениці – УЗА

В Україні цьогорічний рекордний врожай пшениці гарантує продовольчу безпеку. Оскільки Україна споживає не більше 20% вирощеної пшениці, жодних підстав для можливого обмеження її експорту немає. Про це заявили в Українській зерновій асоціації.

«Україна в 2021 році отримала новий рекордний врожай за всю історію незалежності – понад 107 млн т зернових та олійних культур. Також Україна отримала рекордний врожай пшениці в цьому році – 32,7 млн т. Як відомо, Україна споживає не більше 6-7 млн т пшениці на рік, а решту вимушена експортувати», – сказано у повідомленні.

В УЗА нагадали, що щороку напередодні нового маркетингового року Міністерство аграрної політики та продовольства України та учасники зернового ринку узгоджують граничні обсяги експорту пшениці, підписуючи відповідний Меморандум. Відповідно до Додатку до Меморандуму у 2021/2022 маркетинговому році планується експорт пшениці на рівні 25,3 млн т. Станом на 1 грудня 2021 року, Україна експортувала 14,5 млн т пшениці. Учасники ринку і надалі планують дотримуватись узгоджених дій, забезпечуючи продовольчу безпеку України.

Досвід попередніх років свідчить, що темпи експорту пшениці з України знижуються з початком нового календарного року, оскільки кон’юнктура світових ринків знижує конкурентоздатність вітчизняної пшениці. Окрім того, традиційно, експортери переорієнтовуються на експорт кукурудзи. Так, в період з січня до липня 2021 року, Україна експортувала близько 4 млн т пшениці, що є характерним для цього періоду. При цьому, минулого сезону, Україна навіть не досягнула граничного обсягу експорту пшениці в 17,5 млн т і він склав всього 16,6 млн т при виробництві 25,3 млн т», – наголосили в УЗА.

В Асоціації додали, що в цьому році врожай пшениці більший за минулорічний на 7-8 млн т.

З огляду на фізичні обмеження інфраструктури логістики та рекордний врожай кукурудзи, який сягнув 40 млн. т, вітчизняним аграріям буде вкрай важко виконати погоджений граничний обсяг експорту пшениці 25,3 млн т. Таким чином, рекордний врожай пшениці гарантує продовольчу безпеку країни, оскільки Україна споживає не більше 20% вирощеної в цьому році пшениці. Жодних підстав для можливого обмеження експорту пшениці немає», – наголосили в УЗА.

В УЗА додали, що експорт зерна дозволяє українським аграріям продати вирощений врожай і отримати доходи, а для країни забезпечити надходження валютної виручки та податків до бюджету. 

Будь-які обмеження експорту приведуть до того, що сільгоспвиробники не зможуть реалізувати вирощений врожай, не отримають доходів та зменшать посівні площі під відповідними культурами. Україна, в результаті, отримає зменшення врожаїв. Також це призведе до зниження інвестицій в зернову галузь», – стверджують в УЗА.

Нагадаємо, що станом на 22 грудня, Україна експортувала 30,1 млн т зерна, що на 5,36 млн т або 22% вище за показник минулого року.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 квітня 2022
У Мінагрополітики почали видавати ліцензії на експорт пшениці
У Мінагрополітики почали видавати експортні ліцензії на пшеницю в об'ємі до 2 млн т. Про це повідомляє у Телеграм-каналі компанія SPIKE BROKERS. Як...
8 лютого 2022
УЗА просить уряд затвердити обов’язкові зернові стандарти
Українська зернова асоціація (УЗА) стурбована ситуацією, яка склалася в Україні через припинення зернових стандартів з 1 січня 2022 року, в той час...
30 грудня 2021
Оприлюднено динаміку посівів, збору та урожайності пшениці за 2010 - 2021 роки
Виробництво пшениці скоротилося в 2020/21 МР майже на 4 млн т., до рівня 2018/19 МР, але вже в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...