В АСУ розповіли, як зростуть ціни на свинину напередодні Нового року
В АСУ розповіли, як зростуть ціни на свинину напередодні Нового року

Ціна на свинину напередодні нового року зростуть на 3-5%. Про це заявила керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська, повідомляє пресслужба АСУ.

«Певні настрої щодо пожвавлення ми відзначаємо і серед виробників і серед переробників, а вже через тиждень пожвавлення дійде до роздрібної торгівлі. Ціни на свинину можуть досягнути рівня пікових цін у жовтні, коли спостерігалася максимальна ціна закупівлі на ринку живця», — розповіла Бондарська.

За її словами, активізація закупівлі саме живця починається після 20 грудня, згодом ціна дещо стабілізується і тримається до завершення різдвяних свят, а вже після Різдва та тривалих вихідних ціна починає поступово знижуватися.

Однак, роздріб це відчуває не одразу, оскільки є певне відставання ринку живця від динаміки цін на полицях супермаркетів. Після завершення зимових свят починається традиційний період сезонного послаблення цін, пов’язаний із зниженням купівельної активності», — пояснила експерт.

За її словами, станом на 13−19 грудня середня роздрібна ціна на охолоджену свинину склала 130 грн/кг, що на 3,3% дорожче, ніж у середині грудня минулого року.

У наслідок нетипової цінової динаміки у кінці 2020 року, через активнішу пропозицію свиней на забій, послаблення споживчої активності, обмеженість святкування через протиепідемічні заходи, роздрібна торгівля не відчула традиційного передноворічного здороження», — сказала керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».

Проте за спостереженнями операторів ринку, цього року пожвавлення торгівельної активності напередодні зимових свят чекати варто, тож це стимулюватиме і позитивну цінову динаміку.

З іншого боку, боятися катастрофічного здороження свинини та її браку на полицях супермаркетів не варто. Приріст цін, найімовірніше, обмежиться 2−5%», — підсумувала Олександра Бондарська.

Нагадаємо, що озвучено ціни на живих свиней в Україні у порівнянні з ЄС.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 грудня 2021
Названо області, які найбільше скоротили промислове свинопоголів'я за рік
На початок грудня поголів’я промислового свинарства у сільськогосподарських підприємствах зменшилось до 3,61 млн гол. Це на 1,1% менше ніж...
15 вересня 2021
У поточному році імпорт свинини зріс на 20%
У січні-серпні 2021 року Україна імпортувала 21,2 тис. т свинини, що у грошовому еквіваленті на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого...
13 вересня 2021
Європа вичерпала квоти на безмитний імпорт свинини до України
Квоти на безмитний імпорт свинини з ЄС до України вичерпано. За 8 місяців європейські виробники ввезли на наш ринок 20 тис. тонн охолодженої та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...