У 2021 році Мінагрополітики розширило допуск аграріїв до масштабного й доступного фінансування — Лещенко
У 2021 році Мінагрополітики розширило допуск аграріїв до масштабного й доступного фінансування — Лещенко

У 2021 році у Мінагрополітики зробили перші й помітні кроки для розширення допуску аграріїв до масштабного й доступного фінансування. Про це у facebook повідомив міністр АПК Роман Лещенко.  

За його словами, аграрії залучили кредитів у банках на пільгових умовах понад 60 млрд грн. Для компенсації відсотків за цими кредитами спрямовано 1,2 млрд грн.  

Міністр додав, що крім того, вони отримали понад 30 млрд грн кредитів за програмою «5-7-9 %».

«У 2022-му запускаємо Фонд гарантування кредитів, завдяки якому малі фермери, які обробляють до 500 га, матимуть гарантії від держави для отримання кредитів у фінустановах. Але й цього недостатньо. Адже на часі відкривати глобальні ринки. Чим більше фінансових ресурсів – тим більше можливостей для розвитку: нарощувати виробництво, збільшувати продуктивність, а отже, й прибутковість», — зазначив Лещенко.

Він наголосив, що ефективний фінансовий інструмент, зокрема й в агросекторі, – сек’юритизація.

Він дозволяє конвертувати неліквідні активи на ліквідні дохідні цінні папери – структурувати фінанси. Транслюючи переваги цього інструменту на своїх клієнтів, кредитори забезпечують своїм компаніям конкурентні переваги та довгостроковий розвиток. Загалом із впровадженням сек’юритизації вартість фінансування у секторі знижується», — сказав міністр.

Роман Лещенко повідомив, що світовий ринок цих фінансів на сьогодні сягає $ 11 трлн і продовжує постійне зростання.

Візьмімо Бразилію. У 90-ті роки ця сільськогосподарська країна зіткнулася з голодом кредитування для аграріїв – сьогодні воно сягає десятків мільярдів доларів. Це дозволяє країні впевнено лідирувати і вже довгий час входити в ТОП-5 експортерів с/г продукції», — наголосив міністр.

Він додав, що механізм аграрних розписок уже підтвердив свою ефективність і в Україні. Так, із 2015 року їх було видано понад 7,5 тисяч на суму $ 1,8 млрд. Причому більшість із агровиробників, яким надавалося кредитування, — саме невеликі господарства. Завдяки таким розпискам виробники використовували майбутній врожай як заставу, щоб вчасно залучати фінансування та інвестувати у виробництво.

Сьогодні можна з упевненістю на всі 100% сказати, що цей інструмент виявився прикладом одного з найуспішніших партнерств України з міжнародними інституціями. А тому Мінагрополітики сьогодні веде перемовини з IFC про запуск пілотного проекту «Розвиток доступу агросектору України до ринків капіталу». З 5 по 10 грудня в Лондоні за участю усіх ключових партнерів триває презентація структури сек’юритизації в Україні. Мінагрополітики там представляє мій заступник із питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Taras Dzoba», — наголосив міністр.

Він зазначив, що інвестиційне роуд-шоу відбувається в рамках проекту UACMD, який розробили Мінагрополітики, IFC та компанія ARIA Commodities. Серед учасників – українські фінансові установи та постачальники сільськогосподарських ресурсів, які є потенційними цедентами (кредиторами, які передають іншій особі своє право на вимагання оплати боргового зобов'язання) сек'юритизації.

Україна вперше представляє у світі свої кейси за портфелями аграрних кредитів на такому рівні. Тривають зустрічі з британськими, нідерландськими, індійськими та іншими міжнародними інвестиційними компаніями, які спеціалізуються на інвестуванні в аграрні активи. З української сторони — компанії-оригінатори, які шукають залучення коштів від інвесторів, а також сервіс-провайдерів, які нададуть супровід, обслуговування та моніторинг інвестицій.

Сек'юритизація дає додаткову можливість для росту аграрної економіки та залучення масштабного фінансування з міжнародних ринків капіталу.

Нагадаємо, як аграрію отримати гроші у банків та з бюджету держави. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 грудня 2021
Оприлюднено динаміку виділення держпідтримки агросектору з 2018 по 2022 рік
У Мінагрополітики розробили попередній план напрямів держпідтримки для аграрного сектору на 2022 рік. Загалом на розвиток АПК у 2022...
17 листопада 2021
Держпідтримка АПК: нараховано бюджетну дотацію на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства
Відповідно до пункту 13 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства...
11 листопада 2021
Фонд часткового гарантування кредитів не зможе фінансувати малих фермерів – Івченко
Фонд часткового гарантування кредитів не зможе фінансувати дрібних фермерів через відсутність кредитної історії.  Про це заявив член Комітету...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...