Озвучено прогноз цін на олію в Україні
Озвучено прогноз цін на олію в Україні

За даними асоціації «Укроліяпром», Україна у 2021 році отримає близько 7,2 млн т олії. Цього року виробництво олії на 1,3 млн т перевищило минулорічні показники. Експерти пояснили, чому при збільшення вииробництва зростає ціна на олію. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

«Ми в 20 разів більше виробляємо, ніж споживаємо. Переважну кількість олії – продаємо на експорт. До того ж вітчизняний ринок олійної продукції напряму пов'язаний з реакційними тенденціями на світових ринках. Якщо там зростає ціна на продукцію, вітчизняний ринок корегує вартість товарів на внутрішньому ринку відповідно до світових тенденцій», – пояснили в асоціації.

За словами представника асоціації, ще у 2020 році ціни на олію помірно зростали, стрибок відбувся у березні 2021 року.

Якщо у вересні 2020 року початкова ціна на соняшник була близько 10 тис. грн/т, то вже у грудні ми бачили ціни на рівні 15 тис./т. Це нормальна тенденція. Вартість олії на той момент була 1200 грн/т. Однак вже у березні 2021 року ціна на олію зросла до 1600 грн/т, з цього моменту почалася «цінова гойдалка», – пояснюють в асоціації «Укроліяпром».

Як формуються ціни на олію в Україні, і з чого складається її вартість?

Як пояснили в асоціації, для виробництва 1 т соняшникової олії потрібно близько 2,5 т насіння соняшника. Минулого року ціна на соняшник зросла з $300 до $1000, і при ціні 1кг – $1 вартість олії фізично не може бути $0,97. В структурі формування вартості соняшникової олії 85% – це вартість насіння. Щоб виготовити 1т рафінованої олії, до вартості сирої продукції потрібно додати ще $150-160.

Наступний момент – формування ПДВ. Виготовлення 1 пляшки олії обходиться підприємству близько 45-50 грн. 20% ПДВ від цієї суми – це додаткові 10 грн вартості до пляшки олії. Також ми пам'ятаємо, що торгові мережі встановлюють націнки, і вони жорстко не регулюються на законодавчому рівні. Хтось встановлює 5%, хтось 10% чи навіть 15%.

На кінцеву вартість продукції також впливають логістичні витрати. Наприклад, у Києві нема жодного заводу з виготовлення олії, і її потрібно везти або з Дніпра, або з Полтави чи Приколотного.

Зменшення ціни на олію, в тому числі для внутрішнього українського користувача, можна очікувати лише в тому випадку, якщо буде зменшуватися вартість нафтопродуктів хоча б на $20-30.

Варто додати, що зростання цін на газ переважно не позначилося на вартості виробництва олії, адже підприємства використовують в процесі виробництва не газ, а лушпиння соняшника, пелети (гранули). І хоча цей вид альтернативного пального також зріс у ціні в 3-4 рази і користується сьогодні великим попитом, однак за рахунок енергоощадних технологій вартість переробки у нас приблизно на $30-40 менша, ніж за кордоном. Тому коли сьогодні заявляють, що за кордоном соняшникова олія дешевша, ніж в Україні, можна поставити цим людям зустрічне запитання: «А чому жодної пляшки їх дешевої олії ми не бачимо на прилавках їхніх же магазинів?» – ставлять риторичне запитання в «Укроліяпром».

Нагадаємо, 3000 т арештованої олії продали за рекордні 93,7 млн грн.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 лютого 2022
Світові ціни на олію встановили новий максимум
Ціни на продовольство у світі зросли на 1,1% у січні внаслідок рекордних котирувань рослинної олії. Про це повідомляє Продовольча та...
25 листопада 2021
Україна скоротила виробництво соняшникової олії на 13,5%
У вересні – жовтні 2021/22 МР, в Україні скоротилося виробництва соняшникової олії на 13,5%, у порівнянні з відповідним періодом 2020 року. Про...
23 листопада 2021
Вартість олії для українців знизиться за умови зменшення цін на нафтопродукти в межа $20-30
Зменшення ціни на олію, в тому числі для внутрішнього українського користувача, можна очікувати лише в тому випадку, якщо буде зменшуватися вартість...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...