Мінагрополітики лобіює вузькопрофільні інтереси, а не підтримує фермерів — Вадим Івченко
Мінагрополітики лобіює вузькопрофільні інтереси, а не підтримує фермерів — Вадим Івченко

Сьогодні влада працює на агрохолдингізацію країни, лобіює вузькопрофільні інтереси, а державна підтримка аграріїв є малоефективною. Про це заявив народний депутат («Батьківщина»), член аграрного комітету Вадим Івченко.

Він зазначив, не зможе бути оптимістичним, дивлячись на те, як сьогодні розвивається галузь і як живеться сільгосптоваровиробникам.

«Нагадаю, що тоді, коли скасовували спецрежим ПДВ для сільгоспвиробників для того, аби заспокоїти аграріїв багато чого їм пообіцяли — і безпрецедентну підтримку в розмірі 1% ВВП  на аграрний сектор,  що дотації роздаватимуть без втручання міністерства, автоматично та в порядку черги, а обсяг відшкодувань у деяких галузях, наприклад тваринництва, може сягати до 100%...», — сказав Івченко.

Він наголосив, що у реальності не тільки 1% на галузь не виділяють, навпаки аграрії втратили можливість отримувати щороку 10 і більше мільярдів на державну підтримку.

З-за кордону завозиться все більше сухого молока, а українські тваринники закривають ферми як не рентабельні. З сімейними фермами ніхто роботу не веде і програм не розробляє хоча закон прийнято. Замість того, аби допомагати сімейним домогосподарствам вийти з тіні навпаки розробляються і приймаються закони, якими тільки посилюється податковий тиск на аграрний бізнес. Влада не допомагає у відкритті додаткових ринків для агропродукції і жодним чином не популяризує нашу аграрну і продовольчу продукцію за кордоном», — зазначив народний депутат.

Він вважає, що кооперація взагалі опинилась на задвірках уваги урядовців.

Так чим же все ж таки займається новостворене Мінагро? На мою думку, в більшості лобіює вузькопрофільні інтереси. Як наприклад, розробка закону 5202 “Про організації водокористувачів (ОВК) та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» яким невеликі сільгосптоваровиробники і домогосподарства усуваються від прийняття рішень по водо розподілу», — вважає Івченко.

Таким чином, він переконаний, що сьогодні влада працює на агрохолдингізацію країни та своїми діями підверджує, що має на меті «укрупнення» фермерських господарств до 10 і більше тисяч гектарів. 

А всі ми розуміємо, що одне велике господарство порівняно з двома-трьома десятками невеликих — це значне зменшення кількості робочих місць, а отже — занепад села. Потрібно кардинально змінювати вектори підтримки. І не забувати про органіків, садівників, тваринників, сімейні ферми, кооперативи тощо», — переконаний нардеп.

Нагадаємо, що Івченко вважає, що Фонд часткового гарантування кредитів не зможе фінансувати дрібних фермерів через відсутність кредитної історії. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 листопада 2021
У Мінагрополітики назвали 6 нових напрямів державної підтримки аграріїв у 2022 році
У Мінагрополітики розробили попередній план напрямів держпідтримки для аграрного сектору на 2022 рік. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com. У...
11 листопада 2021
Фонд часткового гарантування кредитів не зможе фінансувати малих фермерів – Івченко
Фонд часткового гарантування кредитів не зможе фінансувати дрібних фермерів через відсутність кредитної історії.  Про це заявив член Комітету...
10 листопада 2021
Нова методика нормативно-грошової оцінки землі вдарить по місцевих бюджетах — Івченко
Кабмін на своєму засіданні у середу, 3 листопада, затвердив нову методику нормативно-грошової оцінки землі (НГО), яка є вигідною для великих...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...