Роман Лещенко прокоментував деталі співпраці з американським фермером Куртом Гросансом
Роман Лещенко прокоментував деталі співпраці з американським фермером Куртом Гросансом

Співпраця з американським фермером Куртом Гросансом базувалася на домовленості вирощування органічної сої. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко у коментарі «Економічній правді».

Лещенко зазначив, що американець переконував його, що має особливі технології вирощування, які дозволяють отримувати рентабельність до 40%. Однак зрештою це виявилося шахрайською схемою.

«Він каже, є твоє господарство, в мене є технології, ти стаєш керівником підприємства, здійснюєш управління компанією, рахунком, на свою компанію перераховуєш кошти і ми займаємося вирощуванням насіннєвого матеріалу — органічної сої», — пояснює Лещенко.

Оскільки власної землі у американця не було, каже аграрний міністр, то він фінансував вирощування сої на землі компанії «Прогрес».

Я перераховував кошти на власну компанію, щоб забезпечити технологічні процеси — посів, внесення добрив, купівля паливно-мастильних матеріалів, але я не міг, як директор, без його відома перевести кошти. Це рахунок в ПриватБанку і він, як засновник, отримував СМС на мобільний і повідомлення в Приват24 про рух коштів», — зазначає він.

Роман Лещенко підкреслив, що в судовому процесі Курт Гросанс також стверджував, що не знав і не міг знати про рух коштів на його рахунку. Але, на думку Лещенко, суд розібрався, як відбувається транзакція, спеціаліст банку пояснював, що такі перерахування, а йшлося про кілька мільйонів гривень, обов’язково потребують підтвердження власника рахунку.

Власне, тому справа розглядалася в рамках цивільного, а не кримінального провадження.

За попередньою домовленістю інвестиції направлялися у ТОВ «Прогрес». Під ці домовленості за погодження засновника відбувалося заведення коштів в безготівковій формі із підприємства ТОВ «Гросанс» на ТОВ «Прогрес». У період з березня по вересень 2018 року було укладено три договори поворотної фінансової допомоги на загальну фінансову суму 6 млн 660 тисяч грн, із яких перераховано на рахунки ТОВ «Прогрес» 4 млн 959 тисяч гривень», — зазначає Роман Лещенко.

Курт Гросанс мав власну техніку і самостійно проводив усі агротехнічні роботи — посів, обробку агрохімікатами. На певному етапі стало зрозуміло, що американець посіяв генетично модифіковану сою, вирощувати яку в Україні заборонено.

Вперше я дізнався, що соя генетично модифікована, коли після сходження агрономи повідомили, що її обробляють препаратом «Раундап» і ще двома препаратами, які не застосовуються для органічної сої. Обробку посівів він проводив самостійно. Я запросив незалежну експертизу, яка підтвердила, що це ГМО. Коли ми це все задокументували — зібрали сою на склад, разом із каністрами та іншими доказами опломбували для того, щоб потім довести це в суді», — каже він.

За його словами, Гросанс переконував нелегально продавати генетично модифіковане насіння сої за підробленими документами. Після збору врожаю Лещенко написав заяву на звільнення.

Роман Лещенко зазначає, що весь врожай сої — 428 т — зберігається до сьогодні як речовий доказ того, що вона генетично модифікована. Ця соя має стати доказом у судовому процесі, який він має намір ініціювати у США після закінчення всіх судових процесів в Україні.

Ми його зберігаємо для того, щоб незалежна експертиза підтвердила, що соя генетично модифікована. Він купував цю сою у США, є відповідні документи. У судовому процесі він має пояснити, як цей матеріал опинився на території України. Ми зможемо показати, що він вивозив його контрабандою. Є американець, який займається імпортом вживаної техніки в Україну і в бункерах це все перевозилося. Ця людина працює на Житомирщині і в нас є всі докази, як ця схема працює», — зазначає міністр.

Він каже, що має намір звернутися до суду в Північній Дакоті, де зареєстрований американський фермер.

За ввезення генетично модифікованого матеріалу контрабандою, техніку, ввезену за заниженою митною вартістю, передбачена кримінальна відповідальність. Фермери, які постраждали, готові свідчити», — пояснює Лещенко.

Останню частину поворотної фінансової допомоги він повернув перед призначенням на посаду міністра. Щодо використання сільськогосподарської техніки, то він зазначає, що це питання жодним чином не було обумовлене в договорах, тому претензії американця щодо безоплатного користування техніки вважає безпідставними.

Інші деталі резонансної справи щодо замаху на міністра аграрної політики читайте за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 листопада 2021
Суд заарештував підозрюваних у замаху на Романа Лещенка
Печерський районний суд столиці обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою американському бізнесмену Курту Гросансу та Олені...
19 листопада 2021
США готові допомогти у розслідуванні замаху на вбивство Романа Лещенка, — МВС
США готові допомогти у розслідуванні замаху на вбивство міністра аграрної політики Романа Лещенка. Про це в ефірі програми «Право на...
19 листопада 2021
Озвучено деталі резонансної справи щодо замаху на міністра аграрної політики Романа Лещенка
​​Поки очільник Міністерства аграрної політики України Роман Лещенко перебував із робочим візитом у Саудівській Аравії на нього планувалося вчинити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...