У Мінагрополітики назвали пріоритети держпідтримки аграріїв у 2022 році
У Мінагрополітики назвали пріоритети держпідтримки аграріїв у 2022 році

У наступному, 2022 році, в Україні продовжать працювати програми підтримки вітчизняних аграріїв, які діють у поточному році, такі як: часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання, здешевлення кредитів для АПК, фінансова підтримка розвитку садівництва та виноградарства, субсидії для новостворених господарств та інші. Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький під час Всеукраїнського фермерського форуму, передає Уніан.

«Одна з найбільш масштабних програм держпідтримки, яка підтримує не тільки українських аграріїв, а й вітчизняних виробників с/г техніки, — це часткова компенсація вартості цієї техніки в розмірі 25%», — сказав Висоцький.

Діюча програма, яка реалізується разом з банківськими установами, — здешевлення кредитів. Як пояснює заступник міністра, це компенсація процентної ставки в розмірі 1,5 облікової ставки НБУ (на сьогодні це близько 13%).

Також, додав Висоцький, існує програма, яка передбачає підтримку садівників і виноградарів.

Ми системно підтримуємо цей напрямок. Підтримка полягає в компенсації до 80% вартості саджанців, також компенсується до 50% вартості інфраструктурного будівництва і до 30% — придбання спецтехніки», — сказав Висоцький.

Також він повідомив, що передбачається виплата субсидії для новостворених фермерських господарств, які працюватимуть на землі. Розмір субсидії становить 5 тис. грн за 1 га, але не більше 100 тис.грн на одне господарство. Для підприємств, які готові займатися вирощуванням корів, передбачається дотація в розмірі 10 тис.грн на одну голову, але не більше 300 тис. грн на господарство.

З нового року планується запуск нової програми, яка передбачає надання 10-річних безвідсоткових кредитів до 1 млн грн для сімейних фермерських господарств для купівлі землі, якщо є така необхідність, але ці кошти можна використовувати на інші цілі», — розповів Висоцький.

За його словами, з цього року запрацював новий напрямок підтримки для тваринництва. Це спеціальна дотація розміром 1 тис.грн на одну голову вівцематки, ярки, козематки. А також виплата за приріст поголів'я корів власного відтворення — до 30 тис.грн, що стимулюватиме підприємства займатися внутрішньою селекцією та оновлювати стадо якісним поголів'ям.

Також держава підтримує тих аграріїв, які займаються вирощуванням нішевих культур. Як повідомив заступник міністра, існує програма виплати 5 тис. грн за 1 га, але не більше, ніж за 300 га, для тих, хто вирощує гречку. До цієї програми планують додати виплати за вирощування таких культур, як сорго, овес, просо, жито, цукровий буряк.

Оскільки все частіше врожаї страждають від посухи, то з'явилася потреба зрошення земель. Держава готова підтримувати аграріїв, які будуть користуватися меліорованими землями, і буде компенсувати їм до 25% вартості витрат, зазначив Висоцький.

Також серед ідей на майбутнє, за словами чиновника, є продовження підтримки розвитку тваринництва, збільшення площ для садівництва, що, в першу чергу, дозволить збільшити кількість робочих місць і розвивати органічне виробництво.

Нагадаємо, Мінагрополітики розпочало прийом документів на отримання держпідтримки за використання меліорованих земель.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 грудня 2021
До попереднього плану держпідтримки для аграрного сектору на 2022 рік включили нові програми
У Мінагрополітики розробили попередній план напрямів держпідтримки для аграрного сектору на 2022 рік. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com. ...
28 листопада 2021
У Мінагрополітики розповіли, як надаватиметься аграріям у 2022 році держпідтримка для здешевлення кредитів – деталі
У 2022 році до напрямів державної підтримки аграріїв увійшла фінансова підтримка заходів у АПК шляхом здешевлення кредитів. Про це ідеться у...
27 листопада 2021
Названо 16 пунктів програми державної підтримки аграріїв на 2022 рік
Програма держдопомоги аграріїв на 2022 рік містить 16 пунктів. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com. Зокрема, це: Часткова компенсація...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...