Експорт українських яблук перевищує очікування
Експорт українських яблук перевищує очікування

У цьому році Україна експортує в три рази більше яблук, ніж в 2015 р. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив колишній міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

«Яблучний прорив. Саме такими словами можна описати ситуацію на агроринку. Очікується, що в цьому році Україна експортує втричі більше яблук, ніж у 2015. І це більш, ніж імовірно. Адже за весь 2015 рік ми офіційно експортували 5 тис. тонн яблук, тоді як тільки за перше півріччя 2016 - 7 тис. т», - говорить він.

За його словами, хорошим поштовхом для розвитку «яблучного» напряму стало відкриття в поточному році ринку Індонезії для української плодово-ягідної продукції. Процес експорту наших яблук вже стартував - туди відправлені перші 500 тонн. Передувало цьому підписання між Україною та Індонезією Меморандуму про співпрацю у сільськогосподарській галузі. Наразі діє спрощений порядок ввезення яблук до Індонезії, що фактично є зеленим світлом для вітчизняних виробників.

«Зважаючи на те, що українські садівники виробляють в середньому 1180 тис. тонн яблук в рік, ми здатні повністю забезпечити потребу Індонезії в цьому фрукті. До того ж, Україна експортує свої яблука за ціною, яка в декілька разів нижча за ціни, за якими Індонезія закуповує їх на інших зовнішніх ринках. Загалом, ми маємо великий потенціал у цій галузі. Іноземні покупці вже оцінили якість не лише наших яблук, але лохини, вишні, черешні тощо. Крім Індонезії, у цьому році нашій плодово-ягідній продукції вдалося потрапити на ринок Лівії, в найближчий час планується освоїти ринки ОАЕ, Єгипту і Ірану», - додав Павленко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...