В Україні відбувся перший земельний онлайн-аукціон
В Україні відбувся перший земельний онлайн-аукціон

2 вересня відбувся перший в Україні електронний земельний аукціон. Про це повідомляє «Обозреватель»

Торги в принципово новому для українських земельних відносин форматі відбулися в Одесі, разом з традиційним земельною аукціоном, запланованим на цю дату.

«Система витримала досить високий темп, в якому проходив аукціон - всього за 40 хвилин було зроблено 146 ставок», - написав у своєму facebook Максим Мартинюк, ініціатор проекту електронних земельних аукціонів, колишній голова Держгеокадастру, а нині перший заступник міністра аграрної політики і продовольства.

Він також зазначив, що успішна презентація платформи стане ще одним аргументом для Верховної Ради, щоб прийняти відповідні закони і запустити Систему електронних аукціонів (СЕА) на національному рівні.

«Для органів місцевого самоврядування СЕА - це можливість залучати якомога більше коштів до місцевих бюджетів, а для учасників торгів - гарантія відсутності корупційної складової і рівень сервісу, який відповідає XXI століттю», - додав заступник.

Платформа для проведення онлайн аукціонів була розроблена фахівцями Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) і Innovation and Development Foundation (IDF) - неурядової організації, яка надає підтримку в реформуванні державного сектора.

Роботи по розробці СЕА з урахуванням підготовчого етапу тривала 7 місяців, додаткові кошти з держбюджету не залучалися.

За результатами земельних торгів Система електронних аукціонів (СЕА) автоматично формує рейтинг ставок учасників і протокол торгів. СЕА вже синхронізована з банками (зокрема, Ощадбанком і Приватбанком), що дозволяє успішно проводити грошові операції, в тому числі платити гарантійні та реєстраційні внески. При розробці платформи використовувалася технологія blockchain, яка забезпечує найвищий рівень захисту даних і виключає можливість зовнішнього втручання.

Лот, на якому була випробувана система - земельна ділянка площею 48,5 га в Ширяївському районі Одеської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. В ході торгів орендна ставка виросла з 8% до 29,9%, річна орендна плата склала 230 590 грнпроти стартових 61 620 грн / рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...