У серпні знизилася дохідність виробництва молока в Україні
У серпні знизилася дохідність виробництва молока в Україні

Дохідність виробництва молока в Україні у серпні поточного року знизилася на 7,7% порівняно з серпнем 2015 року, досягнувши найнижчого рівня за останні шість років. Про це повідомила повідомила прес-служба Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Незважаючи на те, що світові ціни почали достатньо швидко відновлюватися, індекс дохідності виробництва молока в Україні істотно не змінився. Очікувалося, що в серпні він зростатиме, проте ми маємо історично найнижчий серпневий рівень індексу: він нижче за торішній на 7,7% і на третину нижче, ніж у середньому за останні п'ять років.

«За шість років, за які ФАО і Європейський банк реконструкції та розвитку мають статистично достовірні ринкові дані, такого низького індексу ще не було», – йдеться у повідомленні. Прес-служба зазначила, що зазвичай найнижчі показники дохідності спостерігаються у травні, а вже в липні вони починають відновлюватися. Проте у поточному році надлишок молока, яка є в Україні, призвів до того, що відновлення не відбулося.

«В цілому, якщо брати дані за календарний рік, індекс дохідності виробництва молока вище за минулорічний на 5% – завдяки високим зимовим індексам, коли запаси на підприємствах були мінімальними, а ціни на сухе молоко і масло – відносно високими. Тим не менш, індекс умовної дохідності виробництва молока гірше, ніж середній за останні роки, на 24,1%», – йдеться у повідомленні.

Вперше в історії України частка молока, зібраного на переробку від приватних селянських господарств, впала до 30% за підсумками 7 місяців 2016 року, тоді як на початку року вона доходила до 38%.

«Це пов'язано з тим, що витрати на збір молока від населення зростають, отже переробникам стає все менш вигідно купувати «домашнє» молоко», – пояснюється у повідомленні.

Експерти ООН та ЄБРР відзначають, що виробництво молока в Україні, хоч і повільно, але продовжує зростати. При цьому серйозних причин для зростання світових цін на молоко на сьогодні немає. Експорт молока з України залишається дуже низьким.

«Поки ми спостерігаємо зменшення на 40% до минулого року через втрату поставок до Криму та РФ», – йдеться у повідомленні прес-служби ФАО.

При цьому частка країн СНД в експорті молочних продуктів у 2016 році зросла до 63% з 52% у 2015 році.

Виробництво рідкого обробленого молока в Україні в січні-липні 2016 року становило 548 тис. тонн, що на 5,4% менше, ніж за аналогічний період минулого року Україна у січні-липні 2016 року скоротила експорт молочної продукції на 10,7% порівняно з аналогічним періодом 2015 року – до 224 тис. тонн (у перерахунку на молоко), а імпорт цих продуктів за той самий період зріс на 58% – до 59 тис. тонн. У 2016 році ФАО та ЄБРР ввели індекс умовної дохідності виробництва молока, або український молочний індекс (УМІ). УМІ показує співвідношення доходу, який середня ферма отримує від продажу 1 кг молока першого сорту, і вартості раціону концентрованих кормів.

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...