Світові ціни на продовольство сягнули рекорду з 2011 року через олію, – ООН
Світові ціни на продовольство сягнули рекорду з 2011 року через олію, – ООН

Світові ціни на продовольство у жовтні сягнули найвищого з липня 2011 року рівня через подорожчання олії до історичного рекорду. Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), передає Економічна правда.

Так, загальний Індекс цін на продовольство становив 132,2 пункту в жовтні 2021 року, що на 3% перевищує рівень вересня. Ціни зростають вже третій місяць поспіль.

Індекс цін на зерно у жовтні зріс на 3,2% проти вересня. Зокрема, світові ціни на пшеницю продовжили зростання й додали 5% через слабкий врожай у великих країнах-експортерах (Канада, США, Росія). Ціни решти зернових теж зросли відносно вересня.

Ціни на рослинну олію у жовтні зросли на 9,6% – це історичний ціновий рекорд. Вже четвертий місяць поспіль дорожчає пальмова олія через побоювання низької пропозиції на тлі браку робочої сили на виробництвах у Малайзії. Зросли ціни також на рапсову, соняшникову та соєву олії.

Ціни на молочні продукти показали збільшення на 2,6% через посилений світовий попит на масло, молоко та сухе молоко у спробах виробників збільшити запаси. На противагу цьому, майже не змінюються ціни на сир, адже країни-експортери могли забезпечити наявний попит.

Ціни на м’ясну продукцію зменшуються вже третій місяць поспіль – на 0,7% проти вересня. Зокрема, причиною є слабкий попит з боку Китаю.

Індекс цін на цукор зменшився на 1,8% у порівнянні з вереснем – котирування зменшуються вперше за пів року. Причиною є зменшення світового попиту та перспективи значного експорту з Індії та Таїланду, а також ослаблення бразильського реалу.

У ФАО погіршили прогноз світового виробництва зернових у 2021 році до 2,793 млрд тонн, що залишається рекордним обсягом. При цьому прогноз споживання зернових на маркетинговий рік 21/22 перевищує попередній рік на 1,7% і становить 2,812 млрд тонн. 

Нагадаємо, у Мінагрополітики розповіли, як змінилися ціни на продукти харчування.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2022
Підприємці та промисловці озвучили антикризові заходи, які необхідно здійснити на тлі зростанні цін на продовольство
В Українській спілці промисловців та підприємців України (УСПП) вважають, що сьогодні уряду України необхідно здійснити антикризові дії, адже...
10 січня 2022
У 2022 році інфляція у сировинній продовольчій групі товарів може скласти 20% — радник президента
У поточному році інфляція у сировинній продовольчій групі товарів може сягнути 20%, і це прискорить інфляцію до 8-10%. Тоді будуть необхідні...
15 листопада 2021
Ціни на олію в Україні перевищать 100 грн за літр — названо причини
Через подорожчання енергоносіїв літр рафінованої олії у магазині може коштувати 100 гривень і вище. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...