Інвестор з Чорнобаївської громади заявив про тиск з боку місцевої влади
Інвестор з Чорнобаївської громади заявив про тиск з боку місцевої влади

Власник приватного підриємства «Чорнобай-Тепло» Михайло Пацьора заявив, що місцева влада намагається відібрати у нього майно на декілька мільйонів гривень. Про це йдеться в матеріалі «Інвестиційна (не)привабливість Чорнобаївської громади: історія компанії-тепловика» на Zemliak.com.

Повідомляється, у 2018 році підприємство «Чорнобай-Тепло» виграло тендер на оренду майнового комплексу та постачання теплової енергії й уклало відповідний договір. За цей час «Чорнобай-Тепло» інвестувало у свій напрямок роботи майже 6 млн грн: своїми коштами перевело систему теплопостачання на твердопаливні котли, оновило частину тепломереж та надавало послуги за прийнятими місцевим виконкомом тарифами.

Але ситуація змінилася, коли у 2020 р. Чорнобаївщині відбувся фінальний етап децентралізації та реорганізації районів. У цей час остаточно було створено Чорнобаївську громаду в її сучасному вигляді і пройшли місцеві вибори на основі нового адміністративно-територіального устрою», — йдеться у матеріалі. 

За словами співзасновника підприємства «Чорнобай-Тепло» Михайла Пацьора, новобрана влада вирішила більше не віддавати послуги з енергопостачання на аутсорс приватній фірмі. Натомість, за його словами, у Чорнобаї вирішили «реанімувати» власне комунальне підприємство, забрати з оренди майновий комплекс та своїми силами виробляти й доставляти користувачам тепло. 

Підприємець додав, що йому довелося вимушено демонтувати свої котли та інше супутнє обладнання, бо місцева влада навіть не розглянула можливість їх викупу за адекватною ринковою ціною.

Наразі Михайло Пацьора повідомив, що влада намагається відібрати у підприємства майно.

У разі вашої відмови від передачі майна селищна рада буде все це розцінювати як повернення майна з поліпшеннями, які були зроблені без згоди орендодавця та які переходять у власність селищної ради», — наголосив Чорнобаївський селищний голова Сергій Любивий.

Зважаючи на ситуацію, підприємець хоче хоча б частково повернути вкладені інвестиції.

Усе, що прошу, — повернути мені моє. Або щоб громада викупила в мене ці модернізації за ринковою ціною. Кілька мільйонів, які ми вклали в котельні і тепломережу, — це ж не жарти. А вони мені фактично пропонують насилу в пів ціни викупити труби… Тож я ніколи нікому не пораджу інвестувати кошти в  Чорнобаївську громаду, щоб уберегти від таких наслідків. Хіба так має громада співпрацювати з бізнесом?», — пояснив бізнесмен.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...