Зростання цін на газ негативно впливає на українське машинобудування – експерт
Зростання цін на газ негативно впливає на українське машинобудування – експерт

Подорожчання газу негативно впливає на розвиток українського машинобудування. Про це заявив власник «Варіант Агро Строй» Данііл Шуфані в коментарі Latifundist.com.

По-перше, як зазначив він, дорожчає метал, по-друге, зростає вартість гарячого цинкування, по-третє, збільшуються витрати на опалення виробничих та офісних приміщень.

«Але ми отримали подвійний удар, так як крім зростання цін на газ, впав валютний курс. Тобто, зростає собівартість продукції, але ми не можемо компенсувати зростання цін отриманням валютної виручки, так як наша продукція стала неконкурентоспроможною на зовнішньому ринку», – пояснив Данило Шуфані.

За його словами, з кінця минулого літа ціни на метал зросли на 120%, але останнім часом «просіли» на 20-25% від пікової вартості. Вартість випускається «Варіант Агро Строй» обладнання, в тому числі зрошувальної техніки (ТМ Variant Irrigation), в жовтні виросла на 15-20%. При цьому вартість на аналогічне закордонне обладнання не виросла. Це, зрозуміло, впливає на зниження попиту на українську машинобудівну продукцію, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Сьогодні левову частку обладнання ми продаємо в нуль, практично нічого не заробляючи, тільки, щоб не зупинити направлення і не втратити фахівців. Але це шлях виживання, а не розвитку», – прокоментував ситуацію Данило Шуфані.

На споживачів, крім економічного, впливає також психологічний фактор. Підприємства бояться інвестувати в модернізацію, приберігають гроші на «чорний день», перебуваючи в невіданні щодо майбутнього.

Уряд не вживає заходів, щоб врегулювати ситуацію. Навпаки, замість того, щоб допустити контрольовану інфляцію для підтримки експортерів, вони зміцнюють гривню. Така політика буде мати катастрофічні наслідки для економіки країни», – зазначив Данило Шуфані.

Власник «Варіант Агро Строй» також розповів про те, що якщо раніше обслуговування цеху гарячого цинкування обходилося для компанії в 400-450 тис. грн, то сьогодні — 1,5 млн грн на місяць. Також в три рази зросте вартість послуг опалення промислових і офісних приміщень в зимовий період.

Крім того, Данило Шуфані розповів, що підприємство отримало листа від «Харківобленерго» і «Харьковоблгаз» про підготовку віялові відключення електроенергії і газу. Таким чином, крім вартості, також гостро стоїть питання забезпеченості підприємства електроенергією і газом.

Нагадаємо, що СБУ викрила масштабну корупцію в одному з державних підприємств, що входить до сфери управління Держпродспоживслужби України. Організатори схеми одержували хабарі за безперешкодне внесення до держреєстру даних щодо технічного стану сільгосптехніки агропідприємств. 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 грудня 2021
ВРУ ухвалила закон про локалізацію в машинобудуванні
Верховна Рада України ухвалила законопроект № 3739 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні...
21 жовтня 2021
Презентовано енергостратегію для агросектору щодо повної відмови від російського газу
До 2050 року потрібно вкласти €100 млрд в українську біоенергію, щоб замістити споживання Україною щороку 20 млрд кубометрів природнього газу....
21 жовтня 2021
Зростання ціни на газ – причини та наслідки газового шоку для АПК
Збільшення ціни на природний газ б'є по аграрному виробництву України. Адже країна має критичну залежність від газу у найважливіших галузях...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...