Окремих виробників харчових продуктів у ВР пропонують перевіряти раз на місяць
Окремих виробників харчових продуктів у ВР пропонують перевіряти раз на місяць

Відповідальний виробник харчової продукції забезпечує постійний контроль якості свого товару на всіх етапах. Разом з тим, державний контроль за додержанням виробниками вимог і стандартів також повинен бути. Про це зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

За його словами, Проект Закону “Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин”, який сьогодні перебуває у ВР, здатен забезпечити належний державний контроль за якістю харчової продукції українського виробництва.

“Якщо нормальний товаровиробник — або це молокозавод, або птахофабрика, або свинокомплекс, або м’ясокомбінат, то він встановлює у себе, наприклад, систему ХАССП, вводить — систему критичних точок, і він постійно контролює якість своєї продукції, постійно. Це не просто контроль якоїсь партії, а всього процесу.

Тому я за цей контроль, бо він найдієвіший, і нормальні підприємства його проводять. А державна система контролю — вона теж повинна здійснюватися ...

Ось зараз у нас закон про державний контроль, в парламенті. Я, в тому числі, співавтор цього законопроекту. Якщо ми його приймемо, то там є дуже правильний похід: якщо підприємство, у котрого нормальна історія, то його перевірка буде здійснюватися раз на рік, якщо підприємство, у котрого постійна рекламація — воно буде перевірятися раз на місяць, в залежності від того, що це за підприємство, яка його історія, якість. Це так, як в Європі, і нам потрібно йти таким шляхом”, — сказав він.

Нагадаємо, нардеп Тригубенко закликав вітчизняні підприємства, які виробляють харчову продукцію до “самоцензури”.

Під “самоцензорую” треба розуміти самоконтроль, а саме: постійні і прозорі незалежні експертизи різних видів товару на відповідність стандартам якості. І виробники можуть та повинні ініціювати такі експертизи самостійно.

У нас є державні та міжнародні акредитовані лабораторії, потужності яких дозволяють проводити безліч аналізів на виявлення ГМО, пестицидів, антибіотиків, важких металів тощо. Держава не робить незалежного моніторингу і не скеровує до таких лабораторій контрольних зрізів чи то молочної, чи то м’ясної продукції. У неї постійно немає або грошей, або бажання.

І тут, я вважаю, що бізнес, який зацікавлений у довірі покупця, може абсолютно відкрито проводити незалежні експертизи товарів власного виробництва із залученням до цього процесу своїх же профільних асоціацій. Далі всі ці результати максимально публічно презентувати. У разі негативних даних — публічно приносити вибачення та виправляти недоліки", — говорить нардеп.

УНН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...