Прокуратура Дніпропетровщини звинуватила екс-чиновнака ОДА у незаконній приватизації землі вартістю 5,2 млн грн
Прокуратура Дніпропетровщини звинуватила екс-чиновнака ОДА у незаконній приватизації землі вартістю 5,2 млн грн

Дніпропетровська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт відносно колишнього першого заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, керівника Регіонального відділення Фонду держмайна, директора та співробітника державного підприємства й місцевого мешканця за незаконну приватизацію 131 га землі вартістю 5,2 млн грн. Про це повідомляє сайт прокуратури. 

За даними слідства, співробітник державного підприємства організував схему з незаконного заволодіння майном вказаного підприємства, яке підлягало процедурі приватизації, та земельною ділянкою вартістю понад 5,2 млн грн.

Повідомляється, що до скоєння злочину чоловік залучив керівника Регіонального відділення Фонду держмайна та директора держпідприємства. Зазначається, що вказані особи, користуючись наслідками службової недбалості колишнього першого заступника голови Дніпропетровської ОДА, який не проконтролював процес приватизації державного підприємства, на підставі підроблених документів оформили право власності на майно вказаного підприємства та земельну ділянку площею 131 га за сином організатора схеми. 

Повідомляється, що група змовників внесли до акту інвентаризації та інших офіційних документів завідомо неправдиві відомості, не включивши до передавального балансу підприємства земельну ділянку.

Це створило належне підґрунтя для продажу держпідприємства без проведення експертної оцінки, що істотним чином вплинуло на визначення стартової ціни аукціону і занизило вартість об’єкта приватизації на розмір балансової вартості її активів.

Вказані особи виконали всі необхідні дії, аби переможцем торгів став їх співучасник, який у подальшому як новий власник єдиного майнового комплексу держпідприємства отримав право безстрокового безоплатного користування земельною ділянкою, яка також належала підприємству.  

Окрім вищезазначених кримінальних правопорушень директору державного підприємства інкримінується скоєння злочину за ч.3 ст.362 КК України (несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло значну шкоду).

Організатора злочинної схеми судитимуть за зловживання службовим становищем, службове підроблення, привласнення, умисне приховування особливо важливих документів та самовільне зайняття земельної ділянки (ч.3 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.28 ч.1 ст.366, ч.2 ст.357 та ч.2 ст.197-1 КК України). Його син обвинувачується у скоєнні злочинів за ч.3 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.28 ч.1 ст.366 та ч.2 ст.197-1 КК України.

Нагадаємо, що СБУ затримала на Донеччині прокурора, який вимагав гроші у фермера.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 жовтня 2021
Прокуратура Черкащини звинуватила посадовця Держгеокадастру у вимаганні $10 тис. за передачу земельної ділянки
На Черкащині Звенигородська окружна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно виконувача обов’язків начальника територіального...
13 жовтня 2021
Мінагрополітики оприлюднило інформацію про громадян, які неодноразово приватизовували землю
У базі Національної інфраструктури геопросторових даних з'явилася інформацію про тих громадян, яких всупереч закону неодноразово скористалися правом...
11 жовтня 2021
На Кіровоградщині судитимуть директора агропідприємства за привласнення державних коштів
На Кiровоградщинi судитимуть директора агропідприємства, який хотів присвоїти державні кошти. Про це повiдомляє пресслужба обласної прокуратури....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...