Банкіри назвали причини падіння гривні
Банкіри назвали причини падіння гривні

 

У серпневій девальвації гривні було одночасно кілька чинників, вважають банкіри. Про це повідомляє «Фінансовий клуб».

У другій декаді серпня зростання курсу долара було спровоковано купівлею іноземної валюти з боку іноземних інвесторів, говорить начальник відділу казначейських операцій банку «Форвард» Анна Танцюра.

«10 серпня було велике погашення індексних ОВДП - близько 6 млрд гривень, які випустили 5 років тому. Вони були проіндексовані за поточним курсом, хоча випуск був в значно меншому обсязі. Саме це погашення, а також той факт, що 4,2 млрд гривень перебувало у нерезидентів - іноземних інвесторів, які отримавши велику суму в гривні, мали можливість купити протягом 5 днів на міжбанку іноземну валюту. От саме 11 серпня в нас відбулося зростання курсу на міжбанку, а готівковий ринок пішов за ним», - пояснила вона.

Другою причиною банкіри називають виплати вкладникам збанкрутілих банків «Хрещатик», «Фінанси і Кредит», «Михайлівський» і «Євробанк».

«Фонд гарантування проводив виплати вкладникам збанкрутілих досить великих банків. Люди отримували компенсації в гривні і відразу ж міняли її на долари, - пояснює голова правління Вектор Банку Вадим Березовик. - Крім того, відбулося загострення ситуації на сході України і в Криму. Це також підігріло інтерес населення до купівлі доларів».

Решта населення України швидше мовчки спостерігало за девальвацією, не беручи участі в курсоутворенні.

«Очевидно, що населення зараз не є основним гравцем на валютному ринку. Причина в тому, що запаси гривні у громадян не настільки великими, щоб масово скуповувати іноземну валюту», - додав голова правління Індустріалбанку Михайло Букрєєв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...