В Україні можуть створити лабораторію для перевірки якості вина
В Україні можуть створити лабораторію для перевірки якості вина

Держпродспоживслужба пропонує створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції оскільки інших можливостей, щоб прибрати з полиць неякісні вина сумнівного походження, на сьогодні немає. Про заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час пресконференції «Ситуація на українському ринку вина. Результати засідання Дегустаційної комісії», повідомляє Укрінформ.

«Для того, щоб прибрати з полиць магазинів неякісні вина сумнівного походження, потрібно мати можливість для широкого виявлення. Тож, Держпродспоживслужба пропонує створити лабораторію з проведення аналізу за якістю виноробної продукції. Ядерно-магнітний резонансний спектрометр для цієї лабораторії буде передбачено в плані закупівель відомства», – сказала Магалецька.

За її словами, лабораторія може бути створена на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, для чого необхідно закупити відповідне обладнання, або така лабораторія може бути створена бізнесом й акредитована за встановленою процедурою.

Магалецька зауважила, що проблема фальсифікації виноробної продукції існує не лише в Україні.

Скандал з фальсифікацією вина, яке йде на експорт, в тому числі у Східну Європу, відбувається в такій країні як Італія. Один з найбільш відомих прикладів — це затримання поліцейськими цієї країни організованої групи, які підробляли і відправляли на експорт тосканські вина дуже відомої марки. І, на жаль, сума операцій була на рівні 400 тис. євро на місяць», – розповіла керівник відомства.

Магалецька закликала споживачів проявляти пильну увагу до якості продукції, купувати вино в офіційних торговельних мережах, звертати увагу на маркування і в разі сумнівів щодо якості продукції звертатися по допомогу до Держпродспоживслужби.

Дегустація з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції була організована Укрвинпромом спільно з Держпродспоживслужбою, за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України.

Під час дегустації було випробувано понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закупленої комісійно у торговельних мережах України.

За результатами засідання Дегустаційної комісії визначено виноробну продукцію, яка характеризується низькою якістю, порушенням правил маркування тощо, що вводить в оману споживачів. Також було визначено найкращу виноробну продукцію вітчизняного походження, зокрема, тихе та ігристе вино, коньяк України як номінанти всеукраїнського виноробного конкурсу Professional Choice Award 2021.

Нагадаємо, що в Україні створять виноградарсько-виноробний реєстр.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 вересня 2021
В Україні створять виноградарсько-виноробний реєстр — зареєстровано законопроект
В Україні планують створити єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр». Про це йдеться у...
26 серпня 2021
В Україні створять Дорожню карту розвитку виноробної галузі та реєстр виноградних насаджень
Асоціація «Укрсадвинпром» працює над розробкою Дорожньої карти розвитку виноробної галузі та реєстром виноградних насаджень. Про це у...
19 серпня 2021
Винороби хочуть створити в Україні реєстр виноградних насаджень
Асоціація виноробів ініціювала зміни в постанові КМУ за програмою фінансування галузі виноробства. Про це заявив голова асоціації...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...