Озвучено основні положення законопроекту про меліорацію земель
Озвучено основні положення законопроекту про меліорацію земель

 

За часи незалежності в Україні площа зрошувальних земель скоротилася на 70%, а потенціал зрошуваних систем півдня використовується лише на третину. З 1991 року площа сухої та дуже сухої зони збільшилася на 7%. Нині вона охоплює майже 1/3 території України, у тому числі 11,6 млн га орних земель. Про це у коментарі для AgroPolit.com повідомив народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов.

Він додав, що водночас, площа з надмірним та достатнім атмосферним зволоженням зменшилася на 10%, займаючи лише 7,6 млн га ріллі. Таким чином, постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель, а водорегулювання — 4,8 млн га.

«До всього цього, ми маємо застарілу систему поливу, отриману у спадок від радянського минулого. За оцінками експертів, потреба в інвестиціях на розвиток гідротехнічних меліоративних систем складає близько $ 1,5-2 млрд», — повідомив нардеп.

Олег Тарасов озвучив ключові положення законопроект 5202-д, який вже сьогодні розглядатимуть у ВРУ:

  • він встановлює чіткі правила, що дозволяють інвестувати у розвиток та модернізацію меліоративної інфраструктури
  • сприяє підвищенню ефективності використання меліоративних систем
  • аграріям пропонується самостійно вирішувати долю організації зрошення для власних господарств шляхом запровадження інституту організацій водокористувачів (ОВК)
  • дозволяє збільшити площі, на яких застосовується полив
  • забезпечує прозоре та справедливе тарифоутворення
  • не допускає утворення монополії на водні ресурси, інфраструктуру
  • перешкоджає переходу стратегічної інфраструктури у приватну власність.

5202-д в певній мірі є порятунком полів від засух, фермерів від збитків. Землекористувачам на півдні України як нікому близька ця проблема. Мільйонні фінансові втрати, зниження аграрного ВВП, дискримінація виробників сільськогосподарської продукції – це те, що ми маємо в умовах існуючої ситуації зі зрошенням, використанням водних ресурсів та інфраструктури», — зазначив Олег Тарасов.

Голова підкомітету з питань меліорації додав, що в процесі напрацювання положень законопроекту були залучені як народні депутати-члени профільного Комітету, представники Уряду, так і фермери, учасники профільних аграрних асоціацій.

Товаровиробники, що зіштовхнулись з проблемою нестачі вологи у Південній Україні та зі справедливим доступом до існуючих зрошувальних систем підтримали законопроект 5202-д.  Це дало змогу більш глибоко та ґрунтовно дослідити проблему та втілити напрацювання з її вирішення у 5202-д. Тому, виходячи з цього, проголосую особисто та сподіваюсь на підтримку законопроекту 5202-д колегами по сесійній залі, — підсумував нардеп.

Нагадаємо, ВРУ сьогодні голосуватиме за законопроект про меліорацію земель.

Детальніше про законопроект читайте у матеріалі - Зрошення та меліорацію в законі 5202-д  – що принесе ринку створення об’єднання водокористувачів  та стимулювання гідротехнічної меліорації земель.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 жовтня 2021
Кабмін оприлюднив порядок компенсації витрат товаровиробникам, які використовують меліоровані землі
Кабінет Міністрів України опублікував постанову про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної...
10 вересня 2021
Уряд підтримав передачу функцій територіальних органів Держрибгоспу до Державного агентства з питань меліорації
Кабінет міністрів підтримав проект постанови «Деякі питання територіальних органів Державного агентства меліорації та рибного...
9 вересня 2021
Закон про меліорацію земель: очільник аграрного комітету озвучив умови роботи об’єднання водокористувачів
Суть законопроекту 5202-д проста: передати у власність ОВК об’єкти крайньої меліоративної інфраструктури (насосні станції, інфраструктуру на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...