Україна збільшила експорт цибулі і розширила географію поставок
Україна збільшила експорт цибулі і розширила географію поставок

Україна в сезоні 2020/21 року різко наростила обсяги і розширила географію експорту цибулі ріпчастої. Загалом на зовнішні ринки було здійснено постачання понад 34,1 тис. тонн цибулі на суму $6,5 млн. Про це повідомляє EastFruit.

За інформацією аналітиків, це був найбільший обсяг експорту за останні вісім сезонів, однак далеко не рекордний, тому що в сезоні 2012/13 років Україна експортувала 54,3 тис. тонн цибулі.

«Вважати подібний результат експорту великим успіхом, швидше за все, не варто. Весь попередній сезон ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні — близько 9 центів США за кг, при тому, що ціни в ЄС були значно вищі. Україна залишалася країною з найнижчою вартістю цибулі в світі весь сезон, а середня експортна ціна минулого року була найнижчою за останні чотири роки», — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За словами експерта, Україні цілком під силу було експортувати в минулому сезоні понад 100 тис. тонн цибулі, що допомогло б наростити доходи фермерів мінімум на 50%.

Позитивом можна назвати суттєве розширення географії експорту української цибулі в сезоні 2020/21. Більше ніж половину всієї цибулі було експортовано до країн Євросоюзу, причому в значних обсягах більше ніж до 10 країн ЄС. Але основні обсяги цибулі надійшли в Румунію — понад 40% всього експорту.

До країн Близького Сходу було експортовано 18% цибулі, приблизно стільки ж і в країни СНД. На Близькому Сході кількість покупців цибулі з України продовжувала розширюватися, а основними імпортерами були Ірак і Туреччина. А в СНД українську цибулю закуповували у великих обсягах тільки Білорусь, Азербайджан і Молдова.

В Азії найважливішим імпортером цибулі з України був Бангладеш, який вперше закупив майже 2 тис. тонн українських овочів. Також розширюється плодоовочева торгівля України з Малайзією, яка, крім яблук і лохини, стала закуповувати і великі обсяги української цибулі. У сезоні 2020/21 в Малайзію було експортовано понад 470 тонн цибулі з України. А загалом на країни Азії припало близько 9% всіх експортних поставок цибулі.

Зазначається, що Україна вперше експортувала цибулю до країн Субсахарської Африки. Понад 350 тонн цибулі було експортовано в Камерун і 140 тонн — в Сьєрра-Леоне. Ще кілька африканських країн імпортували близько 50 тонн цибулі з України кожна.

Нагадаємо, що експерти прогнозують зростання цін на цибулю.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 березня 2023
В Україні стрімко дешевшає цибуля: в чому причина
Через масові поставки ріпчастої цибулі із Нідерландів, Єгипту та Польщі в Україні знижуються ціни на цей овоч. Про це повідомляє EastFruit. За...
24 грудня 2021
В Мінекономіки готують законодавчу базу для реєстрації та захисту географічних зазначень спиртних напоїв
23 грудня на засіданні уряду прийнято законопроект, який комплексно врегульовує відносини у сфері географічних зазначень спиртних напоїв. Таке...
30 січня 2020
Україна почала експортувати цибулю до Туреччини і Молдови
Фермери південного регіону України почали експортувати цибулю до Туреччини і Молдови.Про це повідомляє проект EastFruit. «З кінця...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...