В Україні запустять новий електронний ресурс взаємодії держави і агробізнесу «ДАР» — Мінагро
В Україні запустять новий електронний ресурс взаємодії держави і агробізнесу «ДАР» — Мінагро

В Україні восени на базі Державного аграрного реєстру буде запущено цифрову платформу взаємодії держави і агробізнесу під назвою «ДАР», яка виведе ці відносини на новий рівень. Про це Укрінформу розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

«Ми плануємо запустити цифрову платформу взаємодії держави і агробізнесу під назвою «ДАР», що в основі своїй має закон про Державний аграрний реєстр. І мова про виведення взаємодії держави і аграрного бізнесу на новий лад», — заявив Дзьоба.

Він зазначив, що йдеться про перехід від аналогової системи збору та обробки інформації, тобто паперових носіїв, до цифрових носіїв, побудови онлайн-, цифрових бізнес-процесів, нову взаємодію між державою і такими учасниками ринку, як агробізнес, сільгоспвиробники і фермери.

Для спрощеного усвідомлення можна використовувати назву «АгроДіЯ». Тобто, фактично суть така сама, тільки це буде уряд-агробізнес-портал», — підкреслив заступник міністра.

Він пояснив, що в межах цієї платформи сільгоспвиробник зможе працювати з реєстрами, на яких відображена інформація про нього, зможе побачити, яка інформація внесена в реєстр, перевірити, чи внесені до державного кадастру ті ділянки, які він орендує або перебувають у власності, як вони відображаються на цьому кадастрі. З’явиться можливість реєструвати онлайн договір оренди.

За словами Дзьоби, запровадження нової платформи допоможе вирішити питання накладання ділянок одна на одну — поступово буде впроваджена дуже якісна послуга з виправлення помилок у кадастрі за допомогою цього функціоналу. Аграрій зможе побачити інформацію про ринок землі в його області, його ОТГ, які тенденції, які тренди, як змінилась ситуація за останній час.

У майбутньому, додав посадовець, планується через цей реєстр долучати грантову допомогу, кошти міжнародних партнерів.

Чималі кошти — мова про мільйони доларів, які виділяються на допомогу фермерам в Україні. Відповідно, формування заявки на цю допомогу безкоштовно через цей реєстр. Подання статистичної звітності з геопросторовою прив’язкою через цю платформу. Ефективна взаємодія подання на фінансові ресурси, тобто зв’язок з банками. Оформлення застави у вигляді аграрної розписки через кабінет без участі нотаріуса і таке інше», — пояснив заступник міністра.

За його словами, фактично весь периметр взаємодії держави і аграрного бізнесу буде перекритий цією платформою.

Тобто фермер, залогінившись за допомогою електронного цифрового підпису, побачить зручно в своєму кабінеті всю інформацію, як його бачить держава, і зможе доповнити, додати інформацію, для того щоб ефективніше працювати», — підкреслив посадовець.

Він додав, що сьогодні найбільш актуальним для всього світу є питання використання великих даних і перетворення цих даних на товар.

Найбільш гострим сьогодні є питання використання великих даних і можливості цих великих даних. Наше завдання — побудувати це середовище, в якому дані стануть товаром, стануть цінністю і з допомогою яких ми зможемо будувати зручний сервіс агробізнесу для того, щоб ми переходили від сировинної економіки до економіки з високою доданою вартістю. Для того, щоб формувались нові ланцюги відносин, нові рішення на основі великих даних. Хотілося б, щоб на цьому точилась увага», — підсумував Дзьоба.

За його словами, запуск цього ресурсу попередньо заплановано на кінець жовтня нинішнього року.

Нагадаємо, що в Україні створять автоматизований моніторинг земельних відносин.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2021
Ринок землі запустить капіталізацію малого та середнього агробізнесу в Україні
Продаж земель сільськогосподарського призначення (закон 1423-IX) запустить капіталізацію малого та середнього агробізнесу та народить в Україні...
29 червня 2021
Агробізнес в Україні залишається рентабельним протягом 10 років, — Лещенко
За останні 10 років доходи аграрного сектору виросли в порівнянні з іншими галузями економіки. Про це заявив міністр аграрної політики та...
12 червня 2021
У Мін'юсті озвучили два ключові питання захисту прав агробізнесу від рейдерів
Протягом останніх 20 місяців представники Міністерства юстиції спробували наблизити реєстраційні послуги і до міжнародних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...