Світовий банк допоможе Україні створити кліматичний фонд, який реформує лісову галузь
Світовий банк допоможе Україні створити кліматичний фонд, який реформує лісову галузь

Світовий банк допоможе Україні створити дієвий кліматичний фонд, який співфінансуватиме через прозорі процедури програми з декарбонізації і модернізації. Про це повідомляє Міндовкілля.

Відповідна домовленість була досягнута під час онлайн-зустрічі міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського з регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Арупом Банерджі, головою Світової практики з питань захисту довкілля, природних ресурсів та блакитної економіки для Європи та Центральної Азії Ксенією Львовскі та лідером програм з інфраструктури та сталого розвитку Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Бахером Ель-Хіфнаві.

«Світовий банк надійний партнер Міндовкілля у низці проєктів, і ми сподіваємося на успішне їх продовження та розширення, особливо у створенні ефективного кліматичного фонду. Це нова фінансова інституція, яка співфінансуватиме через прозорі процедури програми з декарбонізації і модернізації. Для нас надважливо отримати такого надійного партнера у розвитку кліматичних фінансів, що акумулює досвід світових країн із створення та оптимальних алгоритмів роботи таких фондів», – зазначив Абрамовський.

Міністр ознайомив представників Світового банку із кроками, які вже зроблені міністерством у контексті основних пріоритетів, пов’язаних зі зміною клімату — кліматична політика, розвиток лісової галузі, управління відходами та природно-заповідного фонду.

І це лише частина великої реформи, яка передбачає зміну системи управління лісовою галуззю», – ідеться у повідомленні.

Перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський поінформував про реформування лісової галузі та останні важливі рішення у цій сфері, зокрема про інвентаризацію лісів; запровадження 100% продажу ділової деревини через відкриті аукціони; прийняття у першому читанні законопроєкту № 5650 про збереження самосійних лісів; розробку законопроєкту про залучення інвестицій у лісорозведення; прийняття постанови щодо обмеження суцільних рубок в Карпатах; розроблення стратегії управління лісами до 2035 року.

Світовий банк вітає успіхи України у кліматичній політиці та впровадженні сталого управління лісами. Ми раді констатувати, що той порядок денний, який виконує Україна, є надзвичайно важливим. На сьогодні маємо ефективну та перспективну співпрацю та плануємо започатковувати нові проєкти, допомагати у законотворчих процесах експертною допомогою», – повідомила Львовскі.

За її словами, для Світового банку важливо, аби у сфері захисту довкілля відбувалися зміни та реформи, і тоді банк надаватиме технічну і консультативну допомогу, кредитні кошти.

За її словами, напрямків співпраці може бути багато, «але наразі пріоритетні, де ми можемо ділитися досвідом, – кліматичні фінанси, лісове господарство, управління відходами, запобігання промисловому забрудненню та розвиток біорізноманіття».

За результатами зустрічі домовилися про співпрацю у підготовці аналітичного звіту про кліматичні цілі і розвиток економіки. Цей документ стане ґрунтовним дослідженням ефекту від впровадження кліматоохоронних заходів на економічний розвиток країн. Україна стала однією з 25 ключових країн, для яких підготують такий звіт.

Також домовлено про підготовку стратегії партнерства між Україною та Світовим банком, яка складатиметься із коротко- та довгострокових проєктів на наступні 5 років. Важливо, щоб пріоритетні напрямки екологічного порядку денного України знайшли своє відображення у цьому документі. Насамперед, це кліматична політика, реформа лісової галузі, управління відходами, розвиток природно-заповідного фонду та збереження біорізноманіття.

Досягнута домовленість про створення Українського кліматичного фонду; про проведення технічних дискусій по низці законопроєктів та продовженні спільної аналітичної та законотворчої роботи; розвиток і проведення масштабної інституційної реформи лісового господарства.

Нагадаємо, що міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко відмітив потребу швидких але якісних змін вітчизняного АПК та відповідної реакції на кліматичні зміни.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 грудня 2021
Світовий банк схвалив виділення Україні €300 млн на підтримку реформ, у тому числі – земельної
Світовий банк схвалив виділення Україні €300 млн на підтримку реформ, зокрема, земельної, та пом'якшення наслідків пандемії коронавірусу. Про це...
15 жовтня 2021
Україна може скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку в Євросоюз в обмін на €600 млн
Україна скасує мораторій на експорт лісу-кругляка в Євросоюз в обмін на €600 млн.  Такий висновок випливає зі спільної заяви, яку на саміті...
12 жовтня 2021
Тарас Качка: важливе завдання на кліматичному форумі в Глазго – залучити фінанси під бізнес-проекти зі скорочення викидів СО2
Ключове завдання української урядової делегації в рамках кліматичного форуму у Глазго – досягнути компромісу у джерелах міжнародного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...