Україна остаточно може втратити білоруський ринок до кінця літа – експерт
Україна остаточно може втратити білоруський ринок до кінця літа – експерт

Якщо до кінця літа ситуація між Україною в Білоруссю не буде вирішена у політичній та економічній площинах, Україна остаточно втратить білоруський ринок. Про це у колонці на ЄП написав президент асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк.

 

Він зазначив, що обмін обмежувальними заходами з обох боків, ініційований Києвом, призвів до того, що Україна отримала істотно помітніший негативний вплив на свою економіку, ніж Білорусь.

Переважна частина українських обмежувальних заходів не діє, в той час як білоруська заборона діє в повному обсязі.

 

«У зв’язку з тим, що українські спецмита були застосовані в порушення Договору про зону вільної торгівлі та Митного кодексу України, Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію спеціальних мит для "Торговий дім "Маз-Україна" та "Стріт Авто". Апеляційний суд підтвердив законність рішення першої інстанції і залишив рішення в силі», – написав він.

Він зазначив, що у той самий час Республіка Білорусь застосувала ліцензування, що на практиці є повною забороною для українського експорту, бо ліцензії не будуть видаватися доти, доки українська сторона не перегляне вищезгадані рішення про спеціальні мита, що, на думку білоруської сторони, суперечать міжнародним домовленостям.

Таким чином Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі хотіла підтримати український автопором та виробників прутків, але насправді лише нашкодили декільком українським галузям. Відтак більша частина українських мит щодо білоруської продукції припинила діяти. Водночас білоруська заборона щодо українського експорту діє в повному обсязі», – написав експерт.

Він додав, що під ліцензування потрапили насамперед українські товари повсякденного попиту, експорт яких здійснюється в щоденному режимі. Відтак українські компанії вже несуть незворотні втрати відразу після запровадження заборон.

Україна у 2020 році експортувала до Білорусі товарів, що тепер потратили під заборону, на $110,9 млн, які виробляються 10 різними галузями України. На сьогодні експорт всіх цих товарів повністю зупинено. Найдошкульнішого впливу білоруські контрсанкції завдали кільком українським галузям, для яких Білорусь є одним із основних зовнішніх ринків», – додав Балдинюк.

Він нагадав, що на ринок Білорусі у 2020 році припадало 55,4% всього експорту українських сільськогосподарських машин для підготовки ґрунту, майже 70% – цегли будівельної, 45% – туалетного паперу та упаковки, майже 40% – радіаторів та їхніх частин, майже 15% – шпалер тощо.

Нагадаємо, що російський соняшниковий шрот тіснить український на ринку Білорусі.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 листопада 2021
У Раді запропонували встановити ембарго на імпорт товарів з Білорусі – законопроєкт
У Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону про ембарго на імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь (№6329). Його...
18 вересня 2021
Українські аграрїї скоротили використання білоруських добрив — експерт
У 2021 році Гомельський хімічний завод (Білорусь), який виробляє мінеральні добрива, скоротив присутність в Україні своєї продукції. Про це в...
21 липня 2021
Білорусь утричі збільшила експорт масла в Україну
За п’ять місяців нинішнього року Білорусь експортувала до України 2,3 тис. тонн вершкового масла, що втричі більше, ніж у січні-травні 2020...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...