Блокування інноваційних засобів захисту рослин коштувало Україні близько 5% ВВП
Блокування інноваційних засобів захисту рослин коштувало Україні близько 5% ВВП

Економічні втрати від п'ятирічного блокування державних випробувань інноваційних зразків засобів захисту рослин (ЗЗР) для подальшої їх реєстрації та застосування коштували Україні близько 5% ВВП. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише УНІАН. 

За його словами, блокування негативно впливає як на економіку, так і на екологію, адже інноваційні препарати є більш безпечними для здоров'я людини і навколишнього середовища.

«П'ятирічна заборона стимулюватиме відновлення інвестицій у науково-дослідну діяльність у сегменті захисту рослин. В цілому ми можемо говорити про втрату близько 5% ВВП. Ми щорічно недоотримували урожай, який завдяки інноваційним препаратам міг бути не тільки вище, а й якісніше», — зазначає Роман Лещенко.

Очільник Мінагрополітики вважає важливим кроком для галузі прийняття 30 Червня Верховною Радою України у другому читанні та в цілому ЗУ Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати»  щодо ввезення пестицидів на митну територію України 1586-IX (раніше законопроект №2289).

На даний момент документ переданий на підпис президенту.

Українські аграрії отримають можливість використовувати продукти нового покоління, тим самим підвищуючи врожайність і конкурентоспроможність своєї продукції», — говорить Роман Лещенко.

За його словами, крім цього, розблокування державної реєстрації нових препаратів наповнюватиме державний бюджет надходженнями від податків і митних зборів та залучатиме нові інвестиції в економіку України, зокрема в науково-дослідну діяльність у галузі ЗЗР.

Його підтримує професор Київської школи економіки Олег Нів'євський, додаючи, що підписання закону матиме для галузі виключно позитивний ефект.

По-перше, це трансфер інноваційних технологій в Україну для підвищення продуктивності сільського господарства, адже зараз вона істотно поступається тій, яку мають сільгоспвиробники в ЄС або США. По-друге, закон стимулюватиме вітчизняні наукові дослідження», — говорить він.

При цьому Олег Нів'євський звертає увагу, що в Україні робоча сила вже не дешева, збільшується вартість землі, тому боротися за ринки аграрному бізнесу можна тільки продуктивністю та ефективністю, а для цього потрібні нові технології та інноваційні продукти.

Сучасні інноваційні пестициди дозволять посилити екологізацію сільського господарства, що особливо актуально в той час, коли ЄС закріплює нові норми господарювання з метою мінімізації впливу на навколишнє середовище у своїй стратегії European Green Deal.

Сьогодні в ЄС обговорення «зеленого курсу» базується на головному питанні:" як сільське господарство може бути ефективним і одночасно екологічно безпечним?". Україна підтримує збільшення зусиль у кліматичній дипломатії. Ми розглядаємо себе як невід'ємну частину реалізації цілей European Green Deal», — говорить Роман Лещенко.

На його думку, агроекологічний напрямок Буде все більш актуальним для уряду і бізнесу не тільки України, а й усього світу.

У цьому питанні ми повинні не відставати, а стояти попереду. Водночас це є певним викликом для України, а саме для сільськогосподарських експортерів. Вже сьогодні ми повинні переорієнтуватися на екологічно чисте агропродовольче виробництво і розвиток «розумного» землеробства», — додає Роман Лещенко.

Шлях до цього, в тому числі, за його словами, лежить через інновації.

Нагадаємо, що Верховна Рада України розблокувала підписання законопроєктів про габаритно-ваговий контроль, а також ввезення пестицидів та агрохімікатів.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 серпня 2021
Аграрна незалежність: частка сільського господарства у загальному ВВП становить 9,3%
Частка сільського господарства у загальному ВВП за 2020 рік становить 9,3%. Про це йдеться у аналітичному матеріалі AgroPolit.com. Нагадаємо,...
30 червня 2021
У Аграрному комітеті назвали переваги законопроекту про пестициди та агрохімікати
Від сьогодні повноцінно запрацює спрощена процедура ввезення на митну територію України пестицидів та хімікатів. Про це на сторінці у Facebook...
30 червня 2021
Нардепи підтримали спрощення процедури ввезення агрохімікатів в Україну
Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №2289 «Про пестициди та агрохімікати». Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...