Соняшникова в Україні удвічі дорожча, ніж у Європі
Соняшникова в Україні удвічі дорожча, ніж у Європі

На полицях українських магазинів рекодні ціни на вітчизняну соняшникову олію: 60-70 грн за 800-900 мілілітрів. При цьому полицях європейських супермаркетів українська олія коштує удвічі дешевше. Про це повідомляє ТСН.

 

«Дуже шкода, що соняшникову олію українського виробника, мені вигідніше привезти з Чехії, ніж купити в Україні», — так на своїй сторінці у Facebook написав Михайло Король.

Чоловік їхав із заробітків у Чехії, де й вирішив купити в супермаркеті олію.

«Ціна такої олії на чеських полицях — 35 гривень за літр. Попри те, що два кордони вона перетнула, вона вдвічі дешевша, ніж в Україні», — каже він.

В українських супермаркетах картина не дуже втішна: 71 грн, 76 грн. Найдешевша — понад 43 грн, але це 500 мілілітрів. Економіст Олег Пендзин пояснює, що ситуація з олією в Україні унікальна: якщо в усьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні олія лише дорожчає.

За рік олія зросла на 89%. Від початку року — на 59%, а за останній місяць на 3.8%, Тобто не було жодного місяця, коли вона падала у ціні, а в світі впала», — пояснив він.

Річ у тім, що на українському ринку всього декілька великих виробників, а тому й спекулювати цінами просто.

Споживачу немає обирати з чого: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує  ще й інші види олій», — наголосив експерт. 

Натомість до Європи наші виробники вимушені продавати олію вже за реальними цінами.

Якщо вони там поставить ціну не 28-29 чеських крон, а поставьлять 50 чеських крон, то він з тим товаром лишиться. Ніхто у нього не візьме той товар», — каже Олег Пендзин.

Наразі прогнози для українських споживачів не втішні: якщо держава не втрутиться, то українцям надалі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям.

Нагадаємо, що ціна соняшникової олії в Україні може ще зрости – приблизно на 25-30%. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2021
Україна вже експортувала понад 88% соняшникової олії передбаченої меморандумом
За підсумком 10 місяців 2020/21 МР експорт соняшникової олії з України склав 4,75 млн т. Про це повідомляє прес-служба Асоціації...
22 січня 2021
Експорт соняшника зріс у 10,5 рази – «Укроліяпром»
Однією з особливостей 2020/21 МР є нарощування експорту з України насіння соняшнику у вересні – грудні 2020/21 МР, а саме з урожаю 2020 року....
23 листопада 2020
«Укроліяпром» знизила оцінку урожаю олійних культур у 2020/21 МР
Враховуючи рівень виробництва основних видів насіння олійних культур у 2020 році, а також складні погодні умови, асоціація «Укроліяпром»...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...