Документообіг програми компенсації купівлі вітчизняного елеваторного обладнання буде спрощено — Лещенко
Документообіг програми компенсації купівлі вітчизняного елеваторного обладнання буде спрощено — Лещенко

У рамках робочої поїздки на виробництво об’єднаної компанії KMZ Industries, міністр аграрної політики Роман Лещенко висловив готовність підтримати вітчизняних елеваторників, якщо буде розроблений чіткий механізм співпраці. Про це йдеться в матеріалі «Підсумки робочого візиту міністра агрополітики на виробництво об'єднаної компанії KMZ Industries» на Еlevatorist.com.  

Міністр зазначив, що українські виробники елеваторного обладнання потребують більшої підтримки держави. І для Мінагрополітики цей вектор роботи має стати одним з пріоритетних.

«Я не заздрю ​​нашим виробничникам в Україні. Замороження коштів, валютні та податкові ризики, ризики репресивних органів держапарату, відсутність стабільного і прогнозованого ринку — і машинобудівники попри все це вкладають гроші, купують нові верстати, консолідуються, формують нову продукцію, яка не поступається європейським аналогам і вже виходить на рівень американської продукції. Для мене люди, які працюють в такому складному виробництві, — герої», —  поділився Роман Лещенко.

За словами міністра, в Мінагрополітики готові скласти спільну «дорожню карту» щодо можливих кроків підтримки вітчизняних виробників елеваторного обладнання. Також, програма державної компенсації 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняного виробництва буде до 2022 р. лібералізована, а сама процедура її оформлення буде спрощена.

На думку співвласника KMZ Industries Данііла Шуфані, вищезгадана програма, працює прекрасно. Проте і тут трапляються невеликі нюанси. 

Щорічно близько сотні наших клієнтів користуються цією програмою, і всі отримують компенсацію. Але є дві проблеми — це великий документообіг і маленький бюджет цдержпідтримки», — розповів співласник підприємства.

Роман Лещенко в свою чергу зазначив, що міністерство працює над тим, щоб на галузь щороку виділяли 1% ВВП, адже саме сільгоспвиробництво формує 20% ВВП і половину валютної виручки країни, і частка ця продовжує зростати.

Також розширити фінансування програми допоможе детінізація ринку землі, яка дасть можливість повернути в обіг близько 8 млн га землі.

Нагадаємо, що аграрії втрачають 15-30% урожаю щороку через елеватори низької якості.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 серпня 2021
На Вінниччині ввели в експлуатацію новий елеватор
На Вінниччині компанія Riela запустила новий елеватор. Про це повідомляє прес-служба компанії. «29 липня відбувся запуск нового елеватора...
8 червня 2021
На аукціон виставлено два елеваторних комплекси
Державне підприємство «Сетам» виставило на аукціон елеваторні комплекси в Івано-Франківській і Чернівецькій областях. Про...
4 квітня 2021
У Миколаєві на продаж виставлено елеваторний комплекс за 63,5 млн гривень
Державне підприємство «Сетам» виставило на продаж елеваторний комплекс в Миколаєві. Про це повідомляє прес-служба ДП...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...