Для українських аграріїв створять платформу «АгроДія»
Для українських аграріїв створять платформу «АгроДія»

Міністерство аграрної політики і продовольства планує в липні запустити Державний аграрний реєстр, який об'єднує дані ряду інших держреєстрів. Про це повідомив заступник міністра агрополітики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Запуск версії з повноцінним функціоналом запланований на 2022 рік.

«Першу версію Державного аграрного реєстру ми плануємо запустити в липні, далі будемо взаємодіяти з учасниками ринку для його вдосконалення і наповнення корисними функціями. Також будемо вести промоінформаційну кампанію, щоб агровиробники добровільно приєднувалися до цього ресурсу, знаходили користь для себе, створювали з нами зворотний зв'язок», — поділився він своїми планами на посаді заступника міністра агрополітики з питань цифровізації.

Дзьоба уточнив, що пріоритетом його роботи він бачить запуск аграрного реєстру і подальша його модифікація в цифрову платформу, об'єднуючу ряд реєстрів з даними про тих чи інших агровиробників «під одним дахом». Назва проекту поки відсутня, але в Мінагрополітики його попередньо називають «АгроДія», за аналогією з існуючим порталом держпослуг «Дія».

Дзьоба підкреслив сервісну функцію даного інструменту, оскільки через нього в тому числі повинна розподілятися держпідтримка аграріїв.

Фермери повинні мати можливість подаватися на компенсацію процентних ставок на фінансування через цей інструмент, тобто це один з напрямків великої роботи», — зазначив він.

За його словами, повноцінний запуск «АгроДії» запланований на 2022 рік.

Дзьоба уточнив, що в зв'язку з запуском Мінагрополітики в середині року розвитку проекту завадила відсутність фінансування з держбюджету ряду програм міністерства.

В основному ми свою роботу виконуємо за рахунок донорів і країн-партнерів України. Відповідно, доступне нам фінансування складається з грантів та технічної допомоги партнерів», — сказав заступник міністра.

Дзьоба зазначив, що другий пріоритет його діяльності, який вже успішно реалізується аж до майже повної готовності до подачі на розгляд Кабміну, — постанова про земельний моніторинг та моніторинг земельних відносин. Даний інструмент буде показувати, що відбувається з земділянками і ринком землі в цілому, за яким цільовим призначенням використовуються ділянки землі. Основна функція постанови — ідентифікація в автоматичному режимі інформації з різних реєстрів (в тому числі реєстру Мін'юсту, Держреєстру рибогосподарських водних об'єктів, Єдиного держреєстру судових рішень і реєстру Нацбанку).

Це об'єднання різної інформації в рамках єдиного ресурсу інформаційно-аналітичних куль на картографічній основі. Це дасть можливість ідентифікувати білі плями, сірі зони,чорні зони в тих чи інших реєстрах. Такі два ударних напрямки, якими я буду займатися», — підсумував заступник міністра.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що цифрова трансформація агросфери відбуватиметься на двох рівнях.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 червня 2021
Цифрова трансформація агросфери відбуватиметься на двох рівнях, — Мінагрополітики
В Україні планується впровадження дворівневої цифрової трансформації в аграрній сфері. Про це на презентації Всеукраїнського проєкту Vkursi Zemli...
8 червня 2021
Фітосанітарні сертифікати стануть цифровими – Держпродспоживслужба
Найближчим часом сертифікати якості українського зерна планується діджиталізувати. Такий крок дозволить посилити позиції України на міжнародних...
27 травня 2021
Заступником міністра аграрної політики з питань цифрової інформації призначать Тараса Дзьобу – досьє
Як стало відомо AgroPolit.com з власних джерел, вже завтра, 28 травня на позачерговому засіданні Кабміну заступником міністра аграрної політики з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...