Кредитування аграріїв під купівлю землі розпочнеться через 2 роки – експерт
Кредитування аграріїв під купівлю землі розпочнеться через 2 роки – експерт

Банки готові до агрокредитування після відкриття ринку землі. Однак активність в цьому сегменті з'явиться мінімум через два роки. Про це пише finclub.net.

«Вже сьогодні банки, що працюють в сегменті агро, розробляють кредитні продукти, які дозволяють агропідприємствам отримати фінансування на покупку землі. Крім того, фермери зможуть надати свою землю в заставу банку, щоб залучити позикові кошти за доступною ціною», — розповіла голова правління Банку Альянс Юлія Фролова в проекті «50 провідних банків України – 2021 ».

Одна з причин, яка буде стримувати розвиток кредитування під заставу землі або на її покупку, – це відсутність ринкового ціноутворення на землю.

Я очікую пропозиції з боку фінансових організацій, необов'язково банків, про допомогу фермерам у викупі паїв, які зараз знаходяться в оренді. Але великої активності в перший рік лібералізації ми не очікуємо. Опитування показали, що до продажу пропонується тільки 10% всього банку землі, яка обробляється. І, відповідно, обмеження щодо можливості придбання – по 100 гектарів і тільки фізособами — буде впливати на продуктову пропозицію. Радикальних змін в 2021 році не очікуємо», – прогнозує заступник голови правління з корпоративного бізнесу Банку Кредит Дніпро Тетяна Поплавська.

Юлія Фролова очікує максимальну активність в сегменті кредитування під заставу землі або на покупку землі приблизно через два роки після запуску ринку землі.

Сподіваємося, що в цьому сегменті буде серйозна державна підтримка у вигляді компенсації відсоткових ставок за такими кредитами», – розповіла топ-менеджер.

За її оцінками, максимальна ставка, по якій агрогосподарства можуть обслуговувати борг і при цьому розвивати бізнес і підвищувати ефективність і врожайність з одного гектара, становить до 3% річних.

За умови облікової ставки 6,5% (розмір облікової ставки по момент розмови; на 3 червня вона становить 7,5%. — Ред.) І вартості ресурсів на рівні до 10% розмір компенсацій, який повинен бути закладений в бюджеті, достатньо істотний», – попереджає Юлія Фролова.

Нагадаємо, що названо документи необхідні для купівлі-продажу ділянки землі.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2021
Експерти розповіли, як аграрію отримати гроші на купівлю землі у банків та з держбюджету
В Україні стартувала видача комерційними банками земельних кредитів аграріям на купівлю сільськогосподарських земель та під заставу...
4 липня 2021
За програмою Доступні кредити 47% позик отримали аграрії
Від старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» банки-учасники видали 19018 кредитів на загальну суму 50 млрд грн. З усіх учасників...
24 червня 2021
У Мінагрополітики розповіли, що робитимуть із 750 тис. га землі, яка є на балансі у держави
Із 10 млн га державної землі сьогодні на балансі залишилося лише 750 тис. га. В Мінагрополітики планують відновити по них всі документи, які впродовж...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...