Уряд виключить малих і середніх агровиробників із 4-ї групи спрощеної системи оподаткування – МХП
Уряд виключить малих і середніх агровиробників із 4-ї групи спрощеної системи оподаткування – МХП

Агрохолдинг МХП, однією із основ діяльності якої є птахівництво, прокоментував ініціативу уряду щодо внесення змін у податкове законодавство. Ідеться про ініціативу Мінфіну виключити із 4-ї групи спрощеної системи оподаткування ЄП виробників м'яса птиці та яєць, повідомляє пресслужба МХП.

В МХП зазначають, що виробництво м'яса свійської птиці належить до сільськогосподарської продукції.

«У вже оприлюдненому законопроекті 5600 містяться ознаки дискримінації. Вбачається різне ставлення до окремих видів с/г діяльності, в порівнянні з усією індустрією. Для цього відсутні об’єктивні та законні підстави. Більше того, такі підстави не обґрунтовуються в пояснювальній записці до законопроєкту 5600 та, найголовніше, щодо таких підстав не можливо дійти висновку з наявних публічних даних. У даному випадку можемо говорити про наявні ознаки прямої дискримінації, які передбачені Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та відповідно до Питань проведення антидискримінаційної експертизи та громадської антидискримінаційної експертизи проектів нормативно-правових актів, затверджених Постановою КМУ від 30.01.2013 № 61», – ідеться у позиції агрохолдингу.

В МХП зазначили, що вітчизняне законодавство узагальнює все сільське господарство в одну сферу, для якої встановлений спеціальний податковий режим, що, зокрема випливає з положень Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», зокрема п. 2.15 і п. 2.151 ст.2 Закону відносить до с/г виробників осіб із продукцією за кодами 1-24 УКТ ЗЕД.

Аналогічно й Податковий кодекс України, а саме згідно пп. 14.1.235 і 14.1.234 с/г товаровиробники – це особи, які виробляють сільськогосподарську продукцію, що підпадають під визначення груп 1-24 УКТ ЗЕД; коди товарів за УКТ ЗЕД співвідносяться за нумерацією з видами діяльності за КВЕД. З огляду на те, що це одна сфера господарства, такі виробники перебувають у аналогічних або, принаймні, у відносно схожих ситуаціях», – додали в МХП.

У позиції компанії вказано, що, в даному разі, проєкт змін 5600 створює відмінний підхід до окремих осіб, в порівняні з особами, які перебувають у схожій ситуації.

Тобто, з індустрії виділяється низка бізнесу, яка, по-суті, буде оподатковуватися по-іншому, ніж загалом вся сфера господарства», – зазначили в МХП.

В МХП називають цю норму дискримінаційною проти всієї галузі птахівництва.


Найперше, це дискримінаційна норма проти всієї галузі птахівництва: розведення та вирощування курей, індиків, качок, гусей, перепелів і страусів, одержування яєць птиці тощо. По-друге, з точки зору очікуваного ефекту фінансової політики держави, вбачаємо в підсумку два сценарії розвитку подій: один – поганий; другий – ще гірший», – зазначили в МХП.

І додали:

1) Податок на прибуток платити до держбюджету не будуть. І мова тут не про штучно занижені фінансові результати, а про відсутність прибутків у більшості виробників птахівництва за результатами 2020 року (якщо поглянути на дані Держстату й фінансову звітність, яка оприлюднена багатьма суб’єктами господарювання). Переконані, 2021 рік не стане виключенням, враховуючи шалене зростання собівартості кормів і наслідки коронакризи. Тому, очевидно, що в результаті таких законодавчих ініціатив КабМін в підсумку отримає не приріст податку на прибуток, а зменшення надходжень у місцеві бюджети громад. Для останніх саме єдиний податок 4-ої групи є бюджетоутворюючим та, найголовніше, особливості справляння не залежать від фінансових результатів с/г виробника, а від кількості землі в обробітку. Прогнозую соціальну напругу серед місцевої влади, дрібних та середніх місцевих с/г виробників та безпосередньо населення через зменшення доходів місцевих бюджетів, «відкат» реформи децентралізації, а значить і можливостей розвитку сільських територій.

2) А ще гірший сценарій для результатів фінансової політики КабМіну – це подальше зростання цін на продукти харчування. З початку 2021 року значно здорожчали: олія, цукор, гречка, яйця, м’ясо та інші продукти харчування. І у випадку прийняття запропонованих змін, зростуть ще більше, адже в проекті закону передбачається змінити підходи до оподаткування не тільки виробників птахівництва, а й, якщо уважно проаналізувати, для всіх малих та середніх сільськогосподарських виробників. Але однозначно «подвійний удар» буде завдано галузі птахівництва, що стане наслідком подальшого зростання цін на м’ясо курятини та яйця – на сьогодні найдоступнішу для всіх верств населення продукцію тваринництва.

Як позначиться ця норма на МХП?

МХП – це публічна соціально відповідальна компанія. МХП неухильно дотримується й буде дотримуватися «букви закону». За 2017-2020 рр. Групою компаній МХП було сплачено до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд грн податків. Щорічно МХП є найбільшим платником податків серед усіх компаній агросектора України», – наголосили в агрохолдингу.

Нагадаємо, що Мінфін пропонує удвічі збільшити ставку єдиного податку для платників 4-ї групи.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 листопада 2021
Компанія МХП вже працює за чітким алгоритмом дій з метою досягти вуглецевої нейтральності до 2030 року
Компанія МХП вже сьогодні працює за чітким алгоритмом дій з метою досягти вуглецевої нейтральності до 2030 року. Про це заявив голова правління...
19 жовтня 2021
У Раді запропонували варіант оподаткування агросектору
В Україні необхідно викорінити тіньовий ринок та запустити правильний розподіл податків для агросектору. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com...
2 вересня 2021
Експерт розповів, які зміни відбулися в агровиробництві за 30 років в Україні
Зміни в агровиробництві України, які відбулися протягом останніх років, мабуть, є  найяскравіші серед усіх галузей економіки. Про це у блозі на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...