Світові ціни на продовольство максимально зросли за 10 років — ФАО
Світові ціни на продовольство максимально зросли за 10 років — ФАО

У травні 2021 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО склало 127,1 пункту, що на 4,8% вище квітневого показника і на 39,7% вище показника травня 2020 року. Про це йдеться у звіті Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«В травні світові ціни на продовольство виросли на найзначнішу величину за більш ніж 10 років, і це не дивлячись на те, що світове виробництво зернових може досягти нового безпрецедентно високого рівня», — йдеться в повідомленні.

Одним з чинників зростання цього індексу, який дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, стало різке зростання світових цін на рослинні олії, цукор і зернові; він досяг найвищого значення з вересня 2011 року, яке лише на 7,6% нижче його історичного максимуму в номінальному вираженні.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО також виріс за цей місяць на 1,8% в порівнянні з рівнем того ж періоду минулого року. Головним чинником зростання був активний імпортний попит на незбиране сухе молоко, в той час як ціни на вершкове масло знизилися вперше за майже рік у зв'язку зі збільшенням експортних поставок Новою Зеландією», — додають в ФАО.

У порівнянні з квітнем, індекс цін на зернові ФАО виріс на 6% відсотків головним чином за рахунок зростання світових цін на кукурудзу, середнє значення яких на 89,9% перевищило показник минулого року.

Однак наприкінці травня ціни на кукурудзу почали знижуватися в основному в зв'язку з поліпшенням видів на урожай в Сполучених Штатах Америки. Світові ціни на пшеницю також почали знижуватися в кінці місяця, однак в середньому травневі ціни були на 6,8% вище, ніж в квітні, в той час як світові котирування рису залишалися стабільними.

Крім того, індекс цін на рослинні олії ФАО додав в травні 7,8%, що було головним чином обумовлено підвищенням цін на пальмову, соєву та рапсову олії. Ціни на пальмову олію зросли в силу повільного зростання виробництва в країнах Південно-Східної Азії, а прогнозований стійко високий світовий попит, особливо з боку сектора виробництва біодизельного палива, сприяв зростанню цін на соєву олію.

Середнє значення індексу цін на цукор ФАО збільшилося в травні в порівнянні з квітнем на 6,8% в силу, головним чином, затримок збиральної кампанії і побоювань щодо низьких врожаїв в Бразилії, яка є найбільшим в світі експортером цукру, навіть не дивлячись на великий обсяг поставок з боку Індії, який сприяв уповільненню зростання цін.

У порівнянні з квітневим показником значення індексу цін на м'ясо ФАО збільшилося на 2,2%, причому котирування всіх видів м'яса росли під впливом збільшення обсягів імпортних закупівель з боку Китаю, а також в зв'язку з ростом внутрішнього попиту на м'ясо птиці та свинину в провідних регіонах-виробниках», — підсумували в ФАО.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що світові ціни на молоко і м’ясо продовжують зростати.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2021
У Києві на 33-й Міжнародній агропромисловій виставці AGRO2021 обговорять розвиток продовольчих систем в Україні
9 червня 2021 року, у Києві на 33-й Міжнародній агропромисловій виставці AGRO 2021, відбудеться панельна дискусія «Продовольчі системи:...
4 червня 2021
Одеський регіон готує стратегію продовольчого розвитку до 2027 року
Одеський регіон наразі готує і буде впроваджувати стратегію продовольчого розвитку регіону до 2027 року. Про це під час Міжнародної зерновоі...
17 березня 2021
Йорданія може стати хабом для українського продовольства на Близькому Сході
Йорданське Хашимітське Королівство має всі шанси стати своєрідним хабом для забезпечення продовольчих потреб жителів країн Близького Сходу й...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...