Посіви озимих та ярих культур у задовільному стані, — НААН
Посіви озимих та ярих культур у задовільному стані, — НААН

На більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані. Про це повідомляє прес-служба НААН України, посилаючись на дані науково-дослідних установ.

Так, рослини пшениці озимої перебувають у фазі «вихід у трубку», на півдні – «початок колосіння – цвітіння».  Висота рослин 24-79 см, довжина конуса наростання – 62-64 мм. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 72-81 см, довжина конуса наростання – 98-110 мм.Кількість розвинних колосків у колосі сформувалася у межах від 15 до 27.  Стан посівів добрий.

Рослини жита озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 105-130 см, довжина конуса наростання – 115-129 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 70-75 см, довжина конуса наростання – 50-58 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ріпаку озимого, залежно від строків посіву та регіону  перебувають у фазах: «цвітіння», «утворення стручків» і «формування насіння». Висота рослин 90-165 см. Стан посівів добрий.

Рослини пшениці ярої перебувають у фазі «вихід у трубку». Висота рослин 21-55 см, довжина конуса наростання – 10-13 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю ярого знаходяться у фазах «вихід у трубку», на півдні – «трубкування – поява прапорцевого листка». Висота рослин – 18-68 см, довжина конуса наростання – 13-14 мм. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале ярого перебувають у фазі «кущіння». Висота рослин 17-22 см.  Стан посівів добрий.

Рослини вівса знаходяться у фазі «вихід у трубку». Висота рослин становить 37-42 см. Стан посівів добрий.

Рослини гороху знаходяться у фазах «ріст стебла», на півдні – «цвітіння». Висота рослин 14-37 см. Стан посівів добрий та задовільний, місцями зріджений.

На посівах сої відмічаються фази «сходи», на зрошенні – «сходи – 5-й справжній листок». На полях, де були відсутні опади, насіння знаходиться у сухому грунті, який потребує зволоження. 

Рослини соняшнику залежно від строків сівби та регіону знаходяться у фазах від «проростання насіння – сходи» до  утворення «2-7 справжніх листків». Стан посівів задовільний та добрий.

Продовжується сівба кукурудзи. На ранніх посівах відмічаються фази початок «листоутворення», на решті території  – «проростання зерна та сходи». 

Внаслідок частих опадів ускладнюється фітосанітарний стан на посівах зернових колосових культур. Виникає гостра потреба у захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, тощо.

Нагадаємо, врожай ячменю у 2021 році зросте на 18%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2021
Аграрії Херсонщини завершили збирати озиму пшеницю
Нa Xepcoнщинi вжe зiбpaнo 2 мiльйoни тoнн xлiбa. Про це пoвiдoмляє Гoлoc Укpaїни. Збирання oзимoї пшeницi нa 496,7 тиcячi гeктapiв poзтягнулacя...
26 липня 2021
Програма страхування врожаю запрацює вже восени поточного року
Понад десяток причин втрати врожаю передбачено програмою страхування для відшкодування. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com. Згідно із...
26 червня 2021
НААН сплатила 209 млн грн податків у 2021 році
Підприємствами державного сектору економіки, що належать до сфери управління Національної академії аграрних наук України (НААН), у І кварталі 2021...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...