Аграрії збільшать доходи на $2,5 млрд завдяки сусутниковим технологіям
Аграрії збільшать доходи на $2,5 млрд завдяки сусутниковим технологіям

За оцінками Державного космічного агентства України (ДКАУ), використання космічних технологій, зокрема супутникового моніторингу, і вчасне реагування на кліматичні та інші виклики приноситимуть сільгоспвиробникам до $2,5 млрд доларів на рік. Про це на форумі «Україна 30. Земля» запевнив голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай.

За його словами, аграрії — одні з найбільших у світі користувачів супутникових даних. Бо саме з космосу найкраще отримувати детальну інформацію (приміром, про найменшу ділянку поля), розуміти, що там вирощується, яка вологість ґрунту, метеорологічні умови тощо.

«Завдяки космічній навігації і супутниковому зв’язку можна з великою точністю вимірювати площу, форму поля й забезпечувати заходи з точного землеробства. Саме тому країни світу щороку витрачають більше 80 млрд доларів на реалізацію космічних проєктів. Найбільша частка цих витрат припадає на проєкти супутникового зв’язку, навігації й дистанційного зондування землі», — розповів Тафтай.

Впровадження цих проєктів в інтересах агросфери допомагає ухвалювати більш точні та обґрунтовані управлінські рішення, створювати високотехнологічні робочі місця, розвивати людський потенціал, провадити точне землеробство, раціонально використовувати землі, сприяти розвитку економіки і суспільства.

Посадовець зауважив, що Україна має потужні можливості для забезпечення аграріїв інформацією від космічних систем. Завдяки супутниковим засобам вже відзнято близько 50% території країни. За домовленістю між ДКАУ, Мінагрополітики й Держгеокадастром ці знімки використовуватимуть при формуванні Національної інфраструктури просторових даних.

Наразі, зазначив очільник Держкосмосу, більшість ресурсів, якими послуговується країна, іноземні. Та вже у грудні на орбіту виведуть перший вітчизняний супутник оптико-електронного спостереження Землі Січ-2-30 (розмір кадру 46,7 км). З появою власних супутникових ресурсів не доведеться витрачати кошти на закупівлі знімків у інших країн.

Завершуємо підготовку Національної космічної програми на 2021-2025 роки, у рамках якої буде створено супутникову мережу — Січ-2-30 та 6 додаткових супутників більш високої роздільної здатності», — додав Тафтай.

Важливим, за його словами, є і впровадження та розвиток системи координатно-часового навігаційного забезпечення, яка дозволяє втілювати програми точного землеробства.


У її рамках вже діють майже 40 контрольних коригувальних станцій, що надає аграріям і геодезистам координати з точністю до 2 сантиметрів. Що дуже важливо як для картографії, так і для агросфери. Зокрема, при впровадженні ринку землі. Бо, поміж іншого, це допоможе швидко розв’язати проблеми численних невідповідностей реальної площі і меж земельних ділянок в технічній та юридичній документації. Скажімо, раз і назавжди вирішити так звані земельні спори “за межу», — запевнив Тафтай.

Нагадаємо, що на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194. 

Закон 2194  – це другий за вагою закон у пакеті законів для проведення земельної реформи. Про це йдеться у аналітичному матеріалі AgroPolit.com. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 грудня 2020
В офіційній статистиці України не відображено 6 млн га ячменю та пшениці – супутник
Майже 6 млн га угідь пшениці та ячменю не відображено в офіційній статистиці України. Повідомляє пресслужба організації EOS Data Analytics, яка...
23 липня 2020
За допомогою супутника визначено площу посівів в ОРДЛО та Криму
Фахівці EOS Сrop Monitoring і вчені з Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ, користуючись супутниковими знімками і технологіями машинного...
19 грудня 2019
В Україні запустили інтерактивну супутникову карту, яка показує скільки землі залишається у «тіні»
В Україні кількість полів на незареєстрованих землях становить близько 4,3 млн га. Про це повідомляється в прес-релізі компанії EOS...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...